Pamuk tohumluğu depolarında tohumluk niteliğini bozan çevre koşullarının belirlenmesi
Determination of environmental conditions degrading seed quality in cotton seed depots
- Tez No: 599774
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çiğit, Çevre Koşulları, Tohum Depolama, Nem İçeriği, Yağ Asitliği, Cottonseed, Environmental Conditions, Moisture Content, Fatty Acid
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET PAMUK TOHUMLUĞU DEPOLARINDA TOHUMLUK NİTELİĞİNİ BOZAN ÇEVRE KOŞULLARININ BELİRLENMESİ Bu çalışma da, pamuk tohumluğu üretim ve depolama tesisindeki depolamadaki çiğit tohumluk niteliğine etki eden sıcaklık, nem içeriği ve yağ asidi değerleri belirlenmiştir. 2016 yılı Kasım ayında ölçülen bu değerler tohumluk çimlenme kalitesine etki eden limit değerleri ile karşılaştırılmıştır. Tohumlukta ki sıcaklığın ve nemin artmasının yağda parçalanmalara, yağ asitliğinin artmasına ve kaliteli tohumluk olma özelliğini kaybetmesine sebep olur. Depolamadan dolayı düşük çimlenme yüzdeli tohumlar genellikle ticari özelliğini kaybedip sanayide pamuk yağı ve hayvan yemi ham maddesi yapımına gönderilir. Bu çalışma yıllık 10 bin ton delinte pamuk tohumu işleme kapasiteli ve sertifikalı tohumluk üretim tesisinde yapılmıştır. Her biri 7,5x4x22m boyutlarında olan ve yaklaşık 200 ton kapasiteli 25 adet deponun 2 bölmesinde tesis tam kapasitede faaliyet gösterdiği süre içerisinde ölçüm işlemleri yapılmıştır. Depolanan çiğitlerin delintasyon öncesi 28 günlük depolama süresince tesis iç ortamında 1 noktadan ve tohumluk içerisinde 18 noktadan sıcaklık ve oransal nem değerleri saatlik ölçülmüş ve kaydedilmiştir. Depolama süresi boyunca uygun çevre koşullarını sağlamak için 4 gün aralıklarla ortalama 38 saat çiğit yığını havalandırılmıştır. Araştırmanın yürütüldüğü her 2 deponun farklı bölge ve derinliklerinden düzenli olarak alınan çiğit numunelerinin nem içeriği ve yağ asitlik değerleri laboratuvarda analiz edilmiştir. Ölçümler sonucunda, depolardaki sıcaklık 5-15 ºC, oransal nem %45-70, tohumluk nem içeriği %5.6-8.2 ve yağ asitliği %6-7 değerleri aralığında ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar kaliteli tohumluk için depolamada istenilen havalandırmanın; sıcaklık, nem içeriği ve yağ asidi değerlerinin limitleri altında istenilen değerlerde olduğu tespit edilmiştir. 2019, 64 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF ENVIRONMENTAL CONDITIONS DEGRADING SEED QUALITY IN COTTON SEED DEPOTS The objective of this study was to determine effects of temperature, moisture content and fatty acid which are important environmental factors in terms of seed quality for cottonseed production and storage facilities. These environmental factors were measured in November 2016 to compare with the limit values that seed germination quality was defined. The increase in the level of fatty acidity in the seeds, because of the high temperature and humidity content is affected seed quality negatively. Unsuitable conditons in storage are caused that seeds have low seed germination percentage. These seeds generally used as raw materials to produce cottonseed oil or animal feeding. This study was carried out in the sertified seed production factory which has 25 storage plants in Hatay. Each storage plant has 200 tons capacity. Two storage plants which have dimensions 7.5x4x22 m were used to measure environmental factors when they were operating at full capacity. Hourly measurements of temperature and humidity ratio have done 28 days before seed delintation, in one location points inside the storage plants and 18 points inside the seeds. Storage plants were ventilated nearly 38 hours for every four days to obtain suitable environmental conditions. Measured temperature was ranged between 5ºC and 15ºC, humidity ratio found 45-70%. Cottonseed moisture content measured between %5.6 and %8.2 and fatty acid was found between %6 and %7. According to results, current ventilation system in storage plants could provide desired environmental conditions in terms of temperature, moisture content and fatty acid. 2019, 64 pages