Yerel yönetimlere bağlı spor şirketleri tarafından organize edilen spor organizasyonlarında karşılaşılan sorunların incelenmesi (İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Spor İstanbul, İstanbul Maratonu örneği)
Investigation of problems in sports organizations organized by sports companies that are located in local governments (İstanbul Metropolitan Municipality, Sport İstanbul, İstanbul Marathon example)
  1. Tez No: 599955
  2. Yazar: ZAFER ŞAHİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor organizasyonları, maraton, yerel yönetimler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sports organizations, marathon, local authorities, Istanbul Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı; yerel yönetimlere bağlı spor şirketleri tarafından organize edilen Spor organizasyonlarında karşılaşılan sorunların (İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Spor İstanbul, İstanbul Maratonu Örneği) incelenerek konuyla ilgili veriler elde edilmesi ve çözüm önerileri üretilmesidir. Çalışmaya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul şirketi bünyesinde çalışan, İstanbul Maratonu organizasyonunda görev alan personeller katılmıştır. Araştırmaya katılanların 228'i erkek, 147'si kadındır. Araştırmaya konu olan sorunlara karşı çözüm önerileri üretmek amacıyla Tek'in (2006) anlaşılabilirliğini ve geçerliliğini yapmış olduğu“Uluslararası Sportif Organizasyonlar Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde demografik bilgilerin yer aldığı sorular, ikinci bölümde ise ölçeğe ait sorular yer almaktadır. Ölçek, 5'li Likert tipinde 15 maddeden oluşmuştur. 1. Madde olumsuz (ters yönlü) ifadeden oluşmuştur. Diğer maddeler ise düz ifadelerden oluşmuştur. Ölçek sorularına verilen cevaplar 1. Kesinlikle Katılmıyorum, 2. Katılmıyorum, 3. Kararsızım, 4. Katılıyorum, 5. Kesinlikle Katılıyorum şeklinde puanlanırken 1. Soru ters olarak puanlanmıştır. Verilerin toplanması yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri Jamovi project (2019) Jamovi (Version 0.9.6.9) [Computer Software] programı ile yapılmış olup istatistik analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 (p-value) olarak dikkate alınmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin özetlenmesinde tanımlayıcı istatistikler sürekli değişkenler için (Uluslararası Sportif Organizasyonlar Değerlendirme Ölçeği Genel ve Alt Boyutları) ortalama, standart sapma olarak tablolar halinde verilmiştir. Sosyo-demografik değişkenler (cinsiyet, eğitim durumu, yabancı dil eğitimi, çalıştığı kurumdaki hizmet süresi, yurtdışı spor organizasyonlarına katılım durumu ve maraton organizasyonunda yaptıkları iş ile ilgili sözlü veya yazılı değerlendirme yapma durumları) sayı ve yüzde olarak özetlenmiştir. Sayısal değişkenlerin (Uluslararası Sportif Organizasyonlar Değerlendirme Ölçeği Genel ve Alt Boyutları) normallik testi Kolmogorov-Smirnov testi ile kontrol edilmiştir. Bağımsız iki grup karşılaştırılmalarında sayısal değişkenlerin (Uluslararası Sportif Organizasyonlar Değerlendirme Ölçeği Genel ve Alt Boyutları) normal dağılım göstermediği durumlarda Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Bağımsız ikiden fazla grup karşılaştırmalarında sayısal değişkenlerin normal dağılım göstermediği durumlarda Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Parametrik olmayan testlerde gruplar arasındaki farklılıklar Dwass-Steel-Critchlow-Fligner testi ile ikili olarak değerlendirilmiştir. Spor İstanbul personellerinin, kurumda son üç yıl içerisinde eğitim/seminer programına katılım sayısı ve maraton organizasyonuna katılım sayısı ile USODÖ genel ve alt boyut puanları arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Spearman's Rho Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Ölçek alt boyut ve genel toplam üzerinden güvenilirliği hesaplamak için Cronbach Alfa katsayısı kullanılmıştır. İstatistik analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 (p-value) olarak dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the problems encountered in sports organizations organized by sports companies affiliated to local administrations, and to produce relevant data and provide solutions about the issue. The staff of the Istanbul Marathon organization, working under the Istanbul Metropolitan Municipality Sports Istanbul company, participated in the study. 228 of the participants were male and 147 were female. In order to provide solutions to the problems that are subject to the research,“International Sportive Organization Rating Scale”, the reliability and validity of which was done by Tek (2006), was used. The scale consists of two parts. In the first part, there are questions that include demographic information and in the second part, there are questions related to the scale. The scale consists of 15 items in 5-point Likert type. The 1st Article consists of a negative (reversed) expression. The other items are composed of plain expressions. Responses to scale questions were scored as 1. Strongly Disagree, 2. Disagree, 3. Undecided, 4. Agree, 5. Strongly Agree, but the 1st question was reversely scored. Data were collected through face-to-face interviews. The statistical analysis of the obtained data was done with Jamovi project (2019) Jamovi (Version 0.9.6.9) [Computer Software] and the significance level was considered as 0.05 (p-value) in statistical analysis. In the summary of the data obtained from the study, descriptive statistics are given in tables as mean, standard deviation for continuous variables (General and Sub-dimensions of International Sportive Organization Rating Scale). Socio-demographic variables (gender, educational status, foreign language education, duration of service in the institution they work at, the status of participation in the sports organizations abroad and the status of doing verbal or written evaluation in the marathon organization) are summarized as number and percentage. The normality test of the numerical variables (General and Sub-dimensions of the International Sportive Organization Rating Scale) was checked with the Kolmogorov-Smirnov test. Mann Whitney U test was used in the comparison of two independent groups in cases where the numerical variables (General and Sub-dimensions of International Sportive Rating Scale) did not show normal distribution. Kruskal-Wallis test was used in the comparison of more than two independent groups in cases where the numerical variables did not show normal distribution. The differences between the groups in non-parametric tests were evaluated as binary by Dwass-Steel-Critchlow-Fligner test. Spearman /s Rho Correlation Coefficient was used to examine the relationship between the general and sub-dimension scores of International Sportive Rating Scale and the Sports Istanbul staff's participation number of the training / seminar program in the institution within the last three years, and the participation number of marathon organization. The Cronbach Alpha coefficient was used to calculate reliability over the scale sub-dimension and overall total. In statistical analysis, significance level was considered as 0.05 (p-value).