Özbek cedit edebiyatında hacı muin ve tiyatro eserleri
Haci muin and theater works in Uzbek jadid literature
- Tez No: 600149
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özbek edebiyatı, Hacı Muin, Piyes, Cedidizm, Eski Mektep Yeni Mektep, Mazlume Hatun, Esrarkeş, Toy, Uzbek, Hacı Muin, Play, Jadidism, Eski Mektep Yeni Mektep, Mazlume Hatun, Esrarkeş, Toy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Çalışmanın amacı Özbek Cedit edebiyatına büyük katkılar sağlamış olan Hacı Muin Şükrullah'ın hayatı ve eserleri bakımından tanıtılması ve Özbek cedit tiyatrosuna kazandırmış olduğu Eski Mektep Yeni Mektep, Mazlume Hatun, Esrarkeş, Toy isimli piyeslerinin incelenmesidir. Çalışma; giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Muin'in, eserlerinin ve dönemin daha iyi anlaşılması amacıyla giriş bölümünde çeşitli bilgiler verilmiştir. Bu bilgiler, cedit hareketi ve harekete tabi gelişmelere genel bir bakış, cedidizmin doğuşu ve yayılışı, usûl-i cedit mektepleri, Türkistan cedit matbuatı, Özbek cedit tiyatrosu gibi başlıklar altında toplanmıştır. Birinci bölüm Muin'in hayatı, sanatı ve eserleri hakkında verilen bilgilerden oluşmaktadır. İkinci Bölümü Eski Mektep Yeni Mektep, Mazlume Hatun, Esrarkeş, Toy piyeslerinin incelenmesi oluşturmaktadır. Üçüncü bölüm ise adı geçen tiyatro eserlerinin Özbek Latin harflerine aktarımı ve Türkiye Türkçesine aktarımından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to introduce Hacı Muin Şukrullah who made great contributions to Uzbek jadid literature in terms of his life and Works and as well as to examine his following plays“Eski Mektep Yeni Mektep, Mazlume Hatun, Esrarkeş, Toy”, which he introduced in Uzbek jadid theater. This abstract consist of three parts anda introduction. In order to presetn a better understanding of Muin, his Works his period; various informations are given in the inroduction such as Jadid movement and an overview of the developments subject to this movement, the birth and spread of Jadidism, Usûl-i Jadid schools, Turkistan jadit press, Uzbek cedit theater. The first part consist of plays information about Muin's life, his art and Works. The second part consists of his plays the Eski Mektep Yeni Mektep, Mazlume Hatun, Esrarkeş, Toy. The third part shows the texts of Muin's play transfered to the Uzbek Latin letters and to Turkey's Turkish.