Yeryüzeyinden çok disiplinli yaklaşım ile heyelan izlemelerinin değerlendirilmesi üzerine bir inceleme
Assessment of ground-based multi-discipline monitoring approach studies to landslide investigations
  1. Tez No: 600165
  2. Yazar: AYŞE YILMAZ TURGAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN CÜNEYT ERENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, Özdirenç, Heyelan, Modelleme, GPS, Resistivity, Landslide, Modelling
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi içinde bulunan heyelan incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, mevcut heyelan geometrisini ve heyelan tehlikesini Jeofizik ve GPS yöntemlerini kullanarak incelemektir. Heyelan izleme çalışmalarında iki farklı yöntem kullanılmıştır. Kullanılan yöntemler; Elektrik Özdirenç yöntemi ve GPS yöntemidir. Elektrik özdirenç yöntemi, heyelan çalışmalarında kayma yüzeyinin belirlenmesi ve yeraltındaki su seviyesinin belirlenmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir. GPS ise yüksek doğruluklu konum belirleme özelliği olan bir yöntemdir. Üç farklı dönemde, zaman bağımlı olarak ölçüler bir hat boyunca Dipol- Dipol dizilimi uygulanarak alınmıştır. Eğim doğrultusunda 150m' lik hatta serim yapılmış, elektrotlar arasındaki mesafe ise 5m olarak belirlenmiştir. Akım, mevcut elektrotlar vasıtasıyla toprağa gönderilmiş ve potansiyel elektrotlar arasındaki potansiyel farkı, özdirenç cihazı ile ölçülmüştür. Eş zamanlı olarak GPS ile de üç dönemde de koordinatlar yüksek doğrulukla alınmıştır. Bu veriler üzerinde düzenlemeler yapılarak bilgisayar ortamında yer modeli elde edilmiştir. Elde edilen yer modellerine ve araziden alınan farklı tarihlerdeki görüntülere göre, yüzeyden 2 - 4 m derinlikte, 7 – 10 Ωm' lik düşük özdirence sahip, kum-silt-alüvyon ardalanması görülen birim yağışların da etkisiyle eğim doğrultusunda akma eğilimindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the landslide in the Terzioğlu Campus of Çanakkale Onsekiz Mart University was investigated. The aim of this study is to investigate the existing landslide geometry and the danger of the landslide by using Geophysical and GPS methods. Two different methods were used in landslide monitoring studies. The methods used in this study are Electrical Resistivity and GPS. Electrical resistivity method is a method used in landslide studies to determine the sliding surface and to determine the groundwater level. GPS is a highly accurate method of positioning. In three different periods, time-dependent measurements were taken by applying Dipole-Dipole array along one line. 150m line was laid in the direction of inclination, the distance between the electrodes was determined as 5m. The current was sent to the ground via current electrodes and the potential difference between the potential electrodes was measured with the resistivity device. Simultaneously, the GPS coordinates were taken with high accuracy in all three periods. Arrangements were made on this data and the ground model was obtained on computer. According to the ground models obtained and the images taken from the lands at different dates, the sand-silt-alluvium exchange unit which shows low resistivity at 2 – 4 Ωm depth and 7 - 10 Ωm tends to flow along the slope due to rainfall.