Üniversite öğrencilerinin su ürünleri tüketim alışkanlıklarının incelenmesi: Mersin Üniversitesi örneği
Seafood consumption preferences of university student and factors affecting preferences: The case of Mersin University
- Tez No: 600166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Su Ürünleri, Tüketici Tercihleri, Mersin Üniversitesi, Ki-Kare testi, Seafood, Consumer preferences, Mersin University, Chi Squared Test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma Mersin Üniversitesinin Çiftlikköy ve Yenişehir Kampüslerinde öğrenimine devam eden öğrencilerin su ürünlerine yönelik tercihleri ve bu tercihlerin cinsiyet, yaş, gelir düzeyi ve öğrenim gördükleri program tipi gibi demografik özellikler ile ne derece bağlantılı olduğunu belirleyebilmek için yapılmıştır. Veriler farklı fakülte ve yüksekokullarda öğrenim gören 550 öğrenci ile yüz yüze görüşme yöntemi esası ile anket formu üzerinden 2018 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında tesadüfi örnekleme yöntemiyle elde edilmiştir. Ankete katılan 550 öğrenciden %53,8'i kadın, %46,2'si erkek, %70'i 18-23 yaş aralığında, %23'ü 24-28 yaş aralığında, %4'ü 33 ve üzeri, %3'ü 29-33 yaş aralığındadır. Ankete katılan öğrencilerin %74'ü lisans, %15'i ön lisans, %9'u yüksek lisans, %2'si doktora eğitimine devam etmektedir. Öğrencilerin çoğunluğu %32,5 aile yanında ve %32,5 öğrenci evinde kaldıklarını belirtmişlerdir. %26 öğrenci yurdunda, %9 diğer (kendi evi) yerlerde kaldıklarını belirtmişlerdir. Anket sonuçları öğrencilerin %46 oranında kanatlı eti tercih ettiklerini, %39 oranında kırmızı et, %8 oranında balık, %1 oranında diğer su ürünlerini ve %6 oranında da hiçbir et türünü tercih etmediklerini göstermektedir. Öğrencilerin'in %80'i balık tüketiminin önemi hakkında bilgi sahibi olduğunu, %16'sı herhangi bir bilgisinin olmadığını ifade etmiştir. Öğrenciler tarafından sırasıyla en çok %28 oranında hamsi, %19 oranında levrek, %17 oranında çipura, %11 oranında alabalık, %8 oranında sardalya, %5 oranında barbun, %3 oranında gümüş, %2 oranında kefal ve %7 oranında diğer balıklar tüketilmektedir. Öğrenciler su ürünlerini %89 oranında taze olarak tüketirken, %4 konserve, %2 donmuş, %1 tuzlanmış ve salamura, %3 oranında diğer şekillerde tüketmektedirler. Öğrencilerin %44'ü pişirme yöntemi olarak kızartmayı tercih ederken, %27'si ızgara, %20'si fırın, %3'ü buğulama yöntemini tercih ettiğini belirtmiştir. Balık tüketim sıklığı en yüksek orana göre sırasıyla; %37 ayda bir kez, %20 on beş günde bir kez, %17 yılda bir ya da iki kez, %12 hiç balık tüketmeyenler, %3 haftada bir kez, %1 haftada birden fazla olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the preferences of students attending Mersin University's Çiftlikköy and Yenişehir campuses for seafood consumption preferance and to what extent these preferences are related to demographic characteristics such as gender, age, income level and type of program they study. Data were obtained by random sampling method in April, May and June of 2018 on a questionnaire form based on face-to-face interviews with 550 students from different faculties and highschools. Of the 550 students surveyed, 53.8% were female, 46.2% were male, 70% were between 18-23 years, 23% were between 24-28 years, 4% were 33 and over, 3% were 29-33 age group. 74% of the students participating in the survey are undergraduate, 15% are associate degree, 9% graduate, 2% continue their doctoral education. The majority of the students stated that they live with 32,5% of their families. 32,5% stated that they stayed in dormitories, 26% in dormitories and 9% in other (their own) places. The results of the survey show that students prefer 46% poultry meat, 39% red meat, 8% fish, 1% other fish products and 6% do not prefer any type of meat. The majority of the students (80%) stated that they had knowledge about the importance of fish consumption and 16% did not have any knowledge. The most common anchor, 19% sea bass, 17% sea bream, 11% trout, 8% sardine, 5% red mullet, 3% silver, 2% mullet and 7% other fish, respectively it is consumed. While students consume 89% fresh seafood, they consume 4% canned food, 2% frozen, 1% salted and brine and 3% other forms. While 44% of the students prefer frying as a cooking method, 27% prefer grilling, 20% prefer oven, and 3% prefer steaming. According to the highest rate of fish consumption, respectively; 37% once a month, 20% once every fifteen days, 17% once or twice a year, 12% never consumed any fish, 3% once a week, 1% more than once a week.