Sıcak nemli iklim bölgesinde enerji etkin iklimlendirmeye yönelik konut iyileştirmesi üzerine bir çalışma
A study on energy efficient interior climatization for housing renovation in high relative humidity with high temperature areas
  1. Tez No: 600370
  2. Yazar: GÜNEY CAN KAPTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜNLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir yapı, enerji etkin yapı, pasif iklimlendirme sistemleri, fotovoltaik sistemler, Sustainable buildings, Energy efficient buildings, passive climatization, photovoltaic systems
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, sıcak nemli iklim bölgesinde varolan bir yapı üzerinde sürdürülebilir iklimlendirmeye yönelik iyileştirme alternatiflerinin denenmesi, alternatiflerin enerji simülasyon sonuçlarının ve bu sonuca etki eden unsurların değerlendirilmesidir. Çalışma altı ana bölümden oluşmaktadır İlk bölümde çalışmaya genel kavramlar üzerinden bir giriş yapılarak amaç ve yöntem hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde veriler üzerinden sürdürülebilirlik kavramı ve çıkış noktası tanımlanmıştır. Enerji etkin yapı tasarımı ve sürdürülebilirlik kavramı arasındaki ilişkiye değinilmiş ve yapılarda enerji performansı ile ilgili ülkemizdeki yönetmelik ve standartlar ele alınmıştır. Üçüncü bölüm sıcak nemli iklim bölgesinde seçilmiş ve varolan bir bina üzerinde yapılan örnek çalışmayı içermektedir. Analiz yöntemi ve iyileştirme uygulamaları hakkında bilgi verildikten sonra yapının yeri, konumu, bölgedeki iklimsel koşullar, yapı kabuğu ve yapının mevcut durumuyla harcadığı enerji üzerine veriler sunulmuştur. Bu veriler ışığında iyileştirme alternatifleri belirlenmiştir. Dördüncü bölüm iyileştirme uygulamaları ve uygulamalar sonrasında oluşacak sarfiyat hesapları ve bunlara bağlı simülasyon sonuçlarını içermektedir. Beşinci bölümde, simülasyonlar sonucunda elde edilen yeni veriler ile eski veriler karşılaştırılarak çalışmanın değerlendirilmesine yer verilmiştir. Son bölümde ise yapılan çalışmanın sonuçlarına ve sonuçlara etki eden değişkenler üzerine yorum ve öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The tempting reason of this work is, to evaluate the results of renovation for sustainable interior climate control about a building which is located in a hot-humid climate. The work basically contains six main parts. In the first part of the work, there is detailed information about the temting reason of the work and the metodology of the work. Second part contains literally definitions about the concept called sustainability. It includes starting point and spreading reasons. Also there is explanation on the link between the concepts sustainability and architecture. It brings the concept of energy efficienct buildings in discussion. In conclusion there information about the regulations and standarts. Third part of the work contains study about the existing building which locates in hot-humid climate. The part starts with explanation about metodology of study and renovation principles and limitations. After that, there is definitions on environmental aspects of the building. Building envelope, climate information and site attributes are also discussed in this part. According to those datas, alternatives and solutions about renovation are presented. Forth part contains simulations on new building model with the renovated datas. In the fifth part, prior values and results of the renovation is compared with the outputs of the study. Final part includes suggestions and comments about the outputs of the study.