Yemen - Suudi Arabistan krizinin Yemen ekonomisi üzerindeki etkileri
Yemen - Suudi Arabia crisis and effect on the Yemen's economy
- Tez No: 600621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yemen, Suudi Arabistan, İran, Kriz, Ekonomi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Yemen'deki savaş sonucunda ortaya çıkan Yemen krizinin üzerinden neredeyse dört yıl geçti. Bu çatışmanın insani felaket açısından her geçen gün artan maliyeti, Yemen ekonomisindeki çöküş ve çatışan tarafların askeri giderlere yatırım yapmaya devam etmeleri işaret etmektedir ki, bu maliyet savaşın önünde bir engel teşkil etmemektedir. Diğer taraftan Yemen halkına yönelik yapılan doğrudan harcamalar da ortadadır. Özellikle başta Suudi Arabistan ve BAE olmak üzere komşu körfez ülkelerinin gelecekte yapacakları harcamalar ise bu devletlerin tahmininden daha fazla olabilir. Savaşlar hakkında yapılan sosyolojik çalışmalar ışığında bu araştırma, Yemen'deki kriz ve çatışmanın Yemen ekonomisi üzerinde ortaya çıkaracağı sonuç ve etkileri değerlendirmektedir. Araştırmamızın kuramsal çerçevesi şu şekilde konu başlıklarına ayrılmaktadır: 1. Yemen Krizinin Gelişimi-Belirtileri-Riskleri-Bazı bölgesel ve küresel tarafların krize karşı tavırları. 2. Yemen'deki mevcut kriz öncesinde ve de sonrasında Yemen-Suudî ilişkileri. 3. Suudi Arabistan'ın Yemen'e askeri müdahalesi, bunun sebepleri ve aşamaları. 4. Mevcut Yemen krizinin gölgesinde Yemen ekonomisi.
Özet (Çeviri)
The crisis in Yemen, a result from the outcome of the war, is now approaching its fourth year. The increasing cost of the conflict in terms of the humanitarian catastrophe, the deterioration of the Yemeni economy and the continued investment of warring parties in military expenditures indicate that the cost is not a deterrent or an obstacle to war. It was clear that the future cost to Gulf neighbors, especially Saudi Arabia and the United Arab Emirates, might be more than these countries estimated. In viewing the social science research on wars, the study assesses the economic consequences of the Yemen crisis and conflict on the Yemeni economy. The theoretical framework of this study is divided as follows: 1- The first topic: the Yemeni crisis (its inception - its manifestations - risks and the positions of some regional and international parties). 2- The second topic: Yemeni-Saudi relations before and after the current Yemeni crisis. 3- The third topic: Saudi military intervention in Yemen motives and stages 4- The fourth topic: The Yemeni economy in light of the current Yemeni crisis KeyWords: Yemen, Saudi Arabia, Iran, Crisis, Economy.