M.Ö. 1. bin öncesi Anadolu saray mimarisi'nin ortaya çıkışı, gelişimi ve yönetime dair düşündürdükleri
Thoughts concerning the appearance, development and management of Anatolian palace architecture before the first millennium bc.
  1. Tez No: 600987
  2. Yazar: GÖKHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RALF H.BECKS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Saray, Mimari, Yönetim, Organizasyon. (ŞAHİN, Gökhan, M.Ö. I. Bin Öncesi Anadolu Saray Mimarisinin Ortaya Çıkışı, Gelişimi ve Yönetime Dair Düşündürdükleri, Yüksek Lisans Tezi, Burdur, 2019)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
“M.Ö. I. Bin Öncesi Anadolu Saray Mimarisinin Ortaya Çıkışı, Gelişimi ve Yönetime Dair Düşündürdükleri”isimli tezin konusunu Anadolu coğrafyasında belirli bir zaman aralığında inşa edilmiş saray yapıları oluşturmaktadır. Çalışma, konuya ilişkin Anadolu coğrafyası temel alınarak saray yapılarının neler olduğu ile ilgili olarak gerekli yayınların taranması, konunun kronolojik olarak değerlendirilmesine olanak sağlamıştır. Bununla beraber araştırma ile saray yapılarını oluşturan, şekillendiren ve zamanla değiştirerek geliştiren unsurların neler olduğu geçmiş yayınların taranması yardımıyla incelenmiş, saray yapılarının hangi kriter ve parametreler ışığında değerlendirilmesi gerektiği irdelenerek konunun daya iyi anlaşılması sağlanmıştır. Ayrıca saray yapılarının ilk olarak nasıl ortaya çıktığı, mimarilerinin nelerden oluştuğu, dönemsel ve kültürel özellikler ile benzerlik ve farklılıkların neler olduğu ile beraber yönetim kavramı üzerine düşündürdükleri kapsamlı değerlendirilmiştir. Tarihsel süreç içerisinde yönetim adına birçok bilimsel veriyi de kendi içerisinde saklamayı başarabilmiş olan bu mimari formların dikkatle incelendiğinde, tüm insani faaliyetlerin sürdürüldüğü temel yerleşim alanlarında, iklimin ve çevresel koşulların ana etkenliği de dikkate alınarak şekillendirildikleri bariz bir şekilde görülmektedir. Tüm işlevsel ve çok amaçlı yanlarının yanı sıra içinde bulundukları yerleşim alanına şekillendirici bir örneklik teşkil etmeleri bakımından da mimarlık tarihi açısından oldukça önemli bir yer edinmektedirler. I. Bin öncesinde varlığı bilinen Anadolu saray örneklerinin yer aldığı yerleşim yerlerinin örneklendirilmesi ile genişletilmiş olan bu çalışma ile saray yapılarını ortaya çıkaran süreç, yönetim kavramının süreçle ilişkisi, gibi basamaklar titiz bir çalışmayla sunulmaya çalışılmıştır. Son olarak değerlendirmeler kısmında mimari gelişim ve yönetim adına düşündürdükleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Before the first milennium BC, the issue of the thesis that called as the thought of the appearance, development and management of Anatolian Palace architecture that were build in a certain time period in the geography of Anatolia.the study of screening of the necessary publications related to definitions of the palace structures on the basis of the Anatolian geography, allows the chronological evaluation of the subject. However, with the help of the screening of past publications, this study is examined the elements that form, shape and develop the palace structures also it is supplied a better understanding about necessary evaluation parameters and criterions. Also, how the palace structures first emerged, what their architectures were, what their chronological and cultural features, similarities and differences were, thoughts of the management concept were evaluated comprehensively. It is obvious that these architectural forms which have managed to keep many scientific data in their own form within the historical process, have been shaped by taking into consideration the main activity of climate and environmental conditions in the basic settlement areas where all human activities are carried out. In addition to all their being functional and multipurposeful, they have a great importance in the history of architecture in terms of forming and exemplary example of their residential area. In this study, the steps that reveal the palace structures of the settlements in which the Anatolian Palace samples were known before the first millenium BC, also the relationship betwen the concept of management and the process were tried to be meticulously. In the final part of the study, the thoughts led by management of the architecture has been explained. (ŞAHİN, Gökhan, , Thoughts concerning the appearance, development and management of Anatolian Palace architecture before the first millennium BC, Master's Thesis, Burdur, 2019) Key Words : Anatolia, Palace, Architecture, Management, Organisation.