The effects of support conditions and number of hinges on behavior of the arch bridges
Mesnet şartlari ve mafsal sayısının kemer köprülerin davranışı üzerindeki etkisi
- Tez No: 601006
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUVAFIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yol ağı, Kemer köprüsü, Köprü, Sapma, Arch Bridge, Bridge, Deflection
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Dünyadaki nüfusun orantısız bir şekilde artmasıyla, kentsel planlamada alternatif yollara duyulan ihtiyacı karşılamak ve yol güzergahlarındaki sürekliliği korumak için köprülere giderek daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Köprüler, insanların vadi, nehir vb. engelleri geçmek için inşaasına ihiyaç duyulan dev yapılardır. Köprünün tasarımında, ihtiyacı karşılayacak şekilde, köprü şekli ve köprü tipini belirlerken, köprünün maliyetini de gözönünde tutmak gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında kullanılacak malzeme seçimi de son derece önemlidir. Bu çalışmada kemer köprülerde mesnet şartlarının ve mafsal sayısının değişmesiyle kemer köprülerinin davranışının nasıl değiştiği incelenmektedir. Çalışmada sadece kemer köprülere yaygın olarak etki eden düşey yayılı yükler dikkate alınmıştır. Yapılan analizler sonucunda, kemer köprüler için maksimum yüksekliğin artması durumunda deplasmanın ciddi oranda azaldığı görülmüştür. Kemer köprünün uzunluğunun artması ise deplasmanın artmasına sebep olmuştur. Analiz sonuçları incelendiğinde köprülerin daha küçük parçalar halinde birleştirilmesinin yani hassasiyetin artmasının sonuçlara pek etkisi olmadığı görülmüştür. Kemer köprü yapımında mesnet koşullarının seçimi sonuçları ciddi ornda etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
With the disproportionate growth of the world's population, bridges are increasingly needed to meet the need for alternative roads in urban planning and to maintain continuity on road routes. Bridges, giant valleys, rivers, etc. are the giant structures that need to be built to cross barriers. In the design of the bridge, it is necessary to consider the cost of the bridge while determining the bridge shape and type of bridge to meet the need. From this point of view, the choice of materials to be used is extremely important. In this study, it is examined how the behavior of belt bridges changes with the change of support conditions and number of joints in arch bridges. In this study, only vertical spread loads which are commonly applied to arch bridges are taken into consideration. As a result of the analysis, it was observed that displacement decreased significantly when maximum height increased for arch bridges. The increase in the length of the belt bridge caused the displacement to increase. When the results of the analysis were examined, it was seen that the bridging of the bridges into smaller pieces, ie increasing the sensitivity, had little effect on the results. The choice of support conditions in the construction of the arch bridge affects the results seriously.