Tütkiye kenevir (Cannabis sativa l.) genotiplerinin morfolojik karakterizasyonu
Morphological characterisation of Turkish hemp genotypes
  1. Tez No: 601106
  2. Yazar: MERVE GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kenevir, Morfoloji, Bitki boyu, Bin tane ağırlığı, Sap çapı, Hemp, Morphology, Plant height, Thousand seed weight, Stem diameter
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kenevir (Cannabis sativa L.) insanoğlunun çok eskiden kültüre aldığı 2n=20 kromozomlu tek yıllık, lifleri ve tohumu için yetiştirilen bir bitkidir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi sera şartlarında ülkemizin farklı yerlerinden elde edilmiş 43 adet genotip ve yurt dışından standart olarak getirilen 3 adet çeşit materyal olarak kullanılmıştır. Tohumların ekimi tesadüf parsellerine göre yapılmıştır. Genotiplerin morfolojik özelliklerinin belirlenmesi için 11 adet gözlem (Erkek bitki/dişi bitki oranı, hermafrodik bitki oranı, bitki boyu, yaprakta yaprakçık sayısı, sap çapı, teknik sap uzunluğu, erek bitki çiçeklenme gün sayısı, dişi bitki çiçeklenme gün sayısı, bin tane ağırlığı, ana sapın iç durumu) alınmıştır. Her gözlem zamanı geldikçe yapılmıştır. Kenevir genotip/çeşitlerinden elde edilen sonuçlar ve standart sapma değerleri hesaplanmış, UPOV kriterlerine göre sınıflandırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hemp (Cannabis sativa L.) is an annual plant with 2n = 20 chromosomes, grown for the fibers and seeds, which the human being has cultivated for a long time. Ondokuz Mayıs University, Faculty of Agriculture, 43 genotypes obtained from different parts of our country under greenhouse conditions and 3 types of materials brought from abroad as standard. Seeds were cultivated according to random plots. 11 observations for determination of morphological characteristics of genotypes (Male plant ratio, female plant ratio, hermaphrodic plant ratio, plant height, leaflet number, stem diameter, technical stalk length, male plant / female plant number of flowering days, thousand seed weight, main stem internal condition). Every observation was made as time came. Results and standard deviation values of cannabis genotype / cultivars were calculated and classified according to UPOV criteria.