Sinema ve din arasındaki paradoksal ilişkinin örnek filmlerle incelenmesi
The examination of paradox relationship between cinema and religion with sample films
  1. Tez No: 601142
  2. Yazar: İBRAHİM KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ İSPİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Din, Sanat, Toplum, Cinema, Relıgıon, Art, Society
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tezin amacı, insanlık tarihinin en eski olgularından biri olan dinin, sinemada nasıl işlendiği, işlenme amaçlarının ne olduğunu aynı zamanda da dinin küreselleşmeyle birlikte kitle iletişim araçlarına ve özelinde sinemaya gösterdiği ilginin temel nedenlerinin saptanmasıdır. Tez çalışması, üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde sinemanın temel kavramları ve toplumsal yapıdaki birçok kurumla olan ilişkisi üzerine durulmuştur. İkinci bölümde ise dinin sosyal hayattaki yeri ve insanoğlunun yaşamındaki etkisi irdelenmiştir. Üçüncü bölüm de ise sinema ve din arasındaki paradoks ilişkinin çeşitlilikleri irdelenmiş, bu ikili arasındaki ilişkiden doğan kullanımlar sınıflandırılmış ve örnek filmlerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determne how religion, one of the oldest phenomena in the history of humanity, is treated in the cinema, what the aims of the religion are, and also the main reasons of the interest of religion in mass media and cinema in specific together with globalization. The Thesis consists of three chapters. In the firs part, the basic consepts of cinema and relationship with many institutions in the social structure are discussed. In the second part, the place of religion in social life and its effect on human life are examined. In the third part, the diversity of the paradox relaionship between cinema and religion is examined, the uses arising from the relationship between these two are classified and supported with sample films.