Safiye Sultan Vakıfları
Safiye Sultan Foundations
- Tez No: 601143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN ŞAHİN ALLAHVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Vakıf, Vakfiye, Osmanlı Devleti, Valide Safiye Sultan
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Vakıf müessesesi, Osmanlı Devleti'nde sosyal, kültürel ekonomik alanlarda hizmet veren, Osmanlı kültür ve medeniyetinin oluşmasına katkı sağlayan önemli bir müessesedir. Çalışmamızda öncelikle vakıf müessesesi incelenerek, saray kadınlarının da bu müesseseye katkıları ortaya koyulmaya çalışılmaktadır. Çalışmamızın asıl konusunu ise; Valide Safiye Sultan ve Evkafı oluşturmaktadır. Safiye Sultanın yaptırmış olduğu vakıflar, bir valide sultan vakıfları olarak hem büyüklüğü hem de işleyişi hakkında bizlere önemli bilgiler sunmaktadır. Öncelikle Safiye Sultan'ın hayatı ele alınarak gerek sarayda gerekse devlet yönetimi üzerindeki otoritesi ortaya koyulmaktadır. Sonrasında çalışmanın temelini oluşturan, Valide Sultan'ın kurmuş olduğu vakıf eserler ve bu eserlerin sosyal-ekonomik açıdan devlete ve topluma katkısı açıklanmaya çalışılmaktadır. Sultan'ın yaptırmış olduğu eserlerin muhasebe kayıtlarının incelenmesi ve ortaya çıkan verilerin değerlendirilmesi de çalışmamıza önemli bir boyut kazandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Charitable institution is an important institution which , in Ottoman Empire, served in social, cultural and economic fields, and contributed to the development of Ottoman culture and civilization. In our study, ıt is aimed to reveal the women's contribution to this institution, by mainly investigating the charitable institution. Indeed, Mother Safiye Sultan and her pious foundations make up the actual topic of our study. The institutions Safiye Sultan provides us with significant knowledge both about the greatness and about the functions of the institutions as Mother Sultan's institutions.Firstly, by examining Safiye Sultan's life, her authority is revealed not only at the court but also in government. Secondly, it is aimed to explain the charitable works that Mother Safiye founded and the contributions these institutions had for the government and public from socio-economic aspects. The examinations of the accounting records that Sultan created and the assessments of the revealed data add important dimension to our study. Key Words : Institution, Charity, Ottoman Empire, Mother Safiye Sultan