Assigning end of life cycle wind turbines to the recycling facilities: A case study in Turkey
Ömrünü tamamlamış rüzgar türbinlerinin geri dönüşüm tesislerine atanması: Türkiye uygulaması
- Tez No: 601345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN ÖZCEYLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar Türbini, Ömrünü Tamamlamış, Yeniden İmalat, p-Center, Geri Dönüşüm, p-Medyan, Yer Seçimi ve Atama, End of Life, Location & Allocation, P-median, P-center, Recycling, Wind Turbine
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Rüzgar enerjisi sektörü son yıllarda önemi artan ve ileriki yıllarda da bu önemini koruyacak bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sektörde faaliyet gösteren işletmeler rüzgar enerjisi yüksek yatırımlar yapsa da, en önemli rüzgar enerjisi araçlarından biri olan rüzgar türbinlerinin fiziki ömürleri ortalama olarak 20 ile 25 yıl arasında olması bu konuda planlamaların önemini artırmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de hali hazırda faaliyet gösteren rüzgar türbinlerinin ömürlerinin biteceği varsayımına dayanarak yeniden imalat tesislerine atanması problemi ele alınmıştır. Bunun için ömrünü tamamlamış rüzgar türbinleri talep noktaları, yeniden imalat merkezleri ise kaynak noktaları olarak temsil edilmiştir. Aralarındaki taşıma maliyetini minimize edecek şekilde P-median ve P-center (164 rüzgar türbini ile 10 rüzgar türbini imalat merkezleri arasındaki maksimum uzaklığı minimize etmede yardımcı olur) matematiksel modelleri geliştirilmiştir. Her iki modelle de en uygun amaç fonksiyonunu veren atamalar yani rüzgar türbinlerinin hangi yeniden imalat merkezine taşınacağı kararı bulunmuştur. Bu çalışmada elde edilecek sonuçların gerçekte ömrünü tamamlayacak olan rüzgar türbinlerinin geri dönüşümü için bir basamak olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The wind power industry has been growing significantly in the previous years and recently many countries have invested immensely into energy systems, renewable energy like the wind turbine which enjoys a lifespan of 20 – 25 years. In this study we have examined the wind turbines in Turkey and set up necessary steps that must be taken when break-down, remanufacturing and recycling phase occur. There are so many steps and areas that need to be look at when recycling or remanufacturing occurs, however, this study is focused on assigning end of life wind turbines to the manufacturers in Turkey. A mathematical model was set up using the p-median model (The problem of locating“wind turbine manufacturers”relative to a set of“wind turbine”such that the sum of the shortest recycling or remanufacturing weighted distance between“wind turbine”and“wind turbine manufacturer”is minimized.) and p-center model (helps us in minimizing the maximum distance between the 164 wind turbines and the 10 wind turbine manufacturers) to help in reversing the flow of wind turbine from the located areas to the nearest wind turbine manufacturers on the map. This study will guide the authorities and decision makers on which wind turbine manufacturer is best located to recycle or remanufacture which wind turbine.