Ergenlerin yılmazlık düzeyleri ile aile işlevleri ve aile iletişim kalıpları arasında ki ilişkinin incelenmesi
The relationship among adolescents resilience level, family function and family communication patterns
- Tez No: 601375
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ESRA İŞMEN GAZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Yılmazlık, Aile İşlevselliği, Aile İletişim Kalıpları, Uyum, Diyalog, Adolescent, Family Functioning, Family Communication Patterns, Conversation, Conformity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ergenlerin yılmazlık düzeyleri ile aile işlevleri ve aile iletişim kalıpları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmaya 274'ü (%63,3) kadın ve 159'u (%36,7) erkek olmak üzere toplam 433 lise öğrencisi katılmıştır. İstanbul'un Esenyurt ilçesinde yaşayan öğrenciler 14-17 yaş arasında yer almaktadır. Örneklemin seçiminde sırasıyla uygun örnekleme ve rastgele örnekleme yöntemlerinden faydalanılmış ve araştırma, ilişkisel tarama modeline uygun olarak yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, California Yılmazlık Değerlendirme Ölçeği Lise Versiyonu, Aile Değerlendirme Ölçeği ve Aile İletişim Kalıpları Ölçeği yardımıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde Sosyal Bilimciler için İstatistik Programı (SPSS 24.0) kullanılarak nicel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ilk olarak öğrencilerin; orta düzeyde olumlu aile içi iletişim kalıplarına, sağlıksız olarak nitelendirilen aile işlevlerine ancak yüksek düzeyde yılmazlık düzeyine sahip oldukları tespit edilmiştir. Son bir yıl içinde önemli bir yaşam olayı geçirme durumu uyma yönlü iletişimi anlamlı olarak farklılaştırmıştır. Anne eğitim durumu ve önemli bir yaşam olayı geçirme durumu aile işlevleri üzerinde anlamlı farklılığa neden olmuştur. Yılmazlık ise evde bakıma muhtaç hasta olup olmamasına göre anlamlı olarak farklılaşmıştır. Aile iletişim kalıpları ve aile işlevleri ile yılmazlık arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Uyma yönlü iletişim ile aile işlevleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Diyalog yönlü iletişim ile aile işlevleri arasında ise negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Uyma yönlü iletişim ile yılmazlık arasında anlamlı olmayan bir ilişki bulunmuştur. Diyalog yönlü iletişim ile yılmazlık arasında ise pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aile işlevleri ile yılmazlık arasında negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, uyma ve diyalog yönlü aile iletişim kalıpları ve aile işlevlerinin yılmazlık üzerindeki birlikte etkisi anlamlı olarak bulunmuştur. Aile işlevlerinin ve Diyalog yönelimli iletişimin yılmazlığı yordadığını ancak uyum yönelimli iletişim yordamadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A total of 433 high school students, 274 (63.3%) female and 159 (36.7%) male, participated in this study, which was conducted to investigate the relationship among resilience levels of adolescents and family functions, family communication patterns. Students living in Esenyurt district of Istanbul were between the ages of 14-17. In the selection of the sample, appropriate sampling and random sampling methods were used respectively and the research was conducted in accordance with the relational screening model. The data of the study were collected with the help of the Personal Information Form, the California Resilience Rating Scale High School Version, Family Assessment Scale and Family Communication Patterns Scale. In the analysis of data, quantitative analysis method was used by using Statistical Program for Social Scientists (SPSS 24.0). As a result of the research, firstly; it has been determined that they have a moderate level of positive family communication patterns, unhealthy family functions, and a high level of resilience. Observation of an important life event in the past year significantly differentiated directional communication. Maternal education and a significant incidence of life events resulted in significant differences in family functioning. Resilience was significantly different according to whether there was a patient need for home care or not. In addition, the coexisting effect of family communication patterns and family functions on resilience was found to be significant. It was found that family functioning and dialogue-oriented communication effects resillience. But effects of compliance-oriented communication was not significant. A moderate positive and significant relationship was found between family communication patterns and family functioning and resilience. There was a low positive and significant relationship between compliance-oriented communication and family functions. A negative and significant relationship was found between the dialogue-based communication and the family functions. A low negative but not significant relationship was found between compliance-oriented communication and resilience. A positive and significant relationship was found between dialogue-oriented communication and resilience. Furthermore, a moderate and significant relationship was found between family functioning and resilience.