Türk sigortacılık sektöründe etkinlik analizi ve bir uygulama
Efficiency analysis in Turkish insurance sector and an application
- Tez No: 601404
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT BİTLİSLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk, Sigortacılık, Etkinlik, Etkinlik Analizi, Veri Zarflama Analizi, Risk, Insurance, Efficiency, Efficiency Analysis, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Sigortacılık sektöründe etkinlik ölçümü ve performans değerlendirmesi şirketler açısından her dönem incelenmesi gereken bir konudur. Sektörde rekabet halinde olan şirketlerin faaliyetlerine devam edebilmeleri mevcut girdi ve çıktılarını etkin kullanmalarına bağlıdır. Girdi ve çıktılarını etkin kullanabilen sigorta şirketleri daha verimli hale gelerek rekabette üstünlük sağlayacaklarından, etkinliğin ölçülmesi konusu önemini giderek artırmaktadır. Bu çalışma ile Türkiye'de hayat dışı branşında faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin 2017 ve 2018 yıllarındaki etkinlikleri değerlendirilmiş ve iki yıl arasındaki farklılık ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada etkinlik ölçümü için Veri Zarflama Analizi yöntemlerinden biri olan BCC Modeli hem girdi hem de çıktı bağlanımlı olarak kullanılmıştır. Analiz sonucunda Allianz Sigorta, Türk P&I ve Ziraat sigortanın hem 2017 hem de 2018 yıllarında 3 model açısından da etkin oldukları belirlenmiştir. Ankara, Gulf, Güneş, HDI, Mapfre, Ray, Türk Nippon ve Unico sigorta şirketlerinin ise, kullanılan üç farklı model için geçerli olmak üzere her iki yılda da etkinliği yakalayamadığı tespit edilmiştir. Girdi fazlalığı ve çıktı eksikleri açısından bakıldığında ise; çalışan personel sayısı, acente sayısı, ödenmiş sermaye ve toplam varlıklar açısından sigorta şirketlerinin gerekenden fazla yatırım yaptığı söylenebilir. Ayrıca ayrılan karşılıkların da referans şirkete göre fazla olduğu görülmektedir. Elde edilecek teknik kâr ve dönem kârının arttırılması etkinliğe ulaşılması açısından önemlidir. Etkinliğin sağlanabilmesi için uygulanabilecek diğer bir politika ise daha az personel, acente, sermaye ve varlık bulundurarak bu girdileri daha verimli kullanmak olabilir.
Özet (Çeviri)
Efficiency measurement and performance evaluation in the insurance sector is an issue that is supposed to be examined every term for companies. The ability of companies competing in the sector to continue their activities depends on the effective use of their existing inputs and outputs. The importance of measuring efficiency is increasing because insurance companies that can effectively use their inputs and outputs will become more efficient and gain superiority in competition. In this study, 2017 and 2018 events of insurance companies in Turkey which are operating in the non-life were assessed and the difference between two years has been tried to be revealed. In this study, BCC Model, which is one of the Data Envelopment Analysis methods, is used for efficiency measurement both as input and output dependent. As a result of the analysis, it was determined that Allianz Sigorta, Türk P&I and Ziraat insurances were effective in terms of 3 models both in 2017 and 2018. On the other hand, it's identified that Ankara, Gulf, Güneş, HDI, Mapfre, Ray, Turkish Nippon and Unico insurance companies have not been able to capture the effectiveness for three different models in these two years. In terms of input excess and output deficiencies; it can be said that insurance companies invest more than necessary in terms of number of employees, number of agencies, paid-in capital and total assets. It is also seen that the provisions are more than the reference company. Increasing the technical profit and period profit is very important in terms of reaching the efficiency. Another policy that can be implemented to ensure efficiency is to use these inputs more efficiently by having fewer personnel, agents, capital and assets.