Ege Adaları'nda hâkimiyet mücadelesi ( Bizanslılar, Venedikliler, Türkler)
Struggle for domination at Aegean Islands ( Byzantines, Venetians,Turks)
  1. Tez No: 601482
  2. Yazar: EMRE KAYMAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Çağ, Türkmen Beylikleri, Venedik, Ceneviz, Bizans, İtalyan Devletleri, Osmanlı, Adalar, Ege Adaları, Akdeniz, Araplar, Girit, Rodos, Gazi Umur Paşa, Menteşeoğulları, Aydınoğulları, Medieval Period, Turkish Emirates, Venice, Genoa, Byzantine Empire, Italian City States, Ottoman Empire, Islands, Aegean Islands, Mediterranean, Arabs, Crete, Rhodes, Umur Bey, Mentese-oglus, Aydın-oglus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ege adaları sosyo-ekonomik ve siyasi açıdan tarihin her döneminde büyük bir öneme sahip olmuştur. Orta Çağ'da da Akdeniz'de sıçrama tahtası olan Ege adaları ilk olarak Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu'nun, daha sonra başta Venedik olmak üzere İtalyan devletlerinin ve Türkmen Beyliklerinin dikkatini çekmiştir. Hatta Müslümanlığın yayılması sırasında Araplar Ege adalarını ele geçirip VIII.yüzyılda Bizans'ın başkenti Konstantinopolis (İstanbul)'e kadar ilerlemiştir. Bizans, Girit ve Rodos gibi önemli Ege adalarını Araplar'a kaptırsa da daha sonra buraları geri almıştır. Fakat IV. Haçlı Seferi'nden sonra Bizans en önemli Ege adalarını önce Venedik'e sonra da Ceneviz'e vermek zorunda kalmıştır. XIV.yüzyılda Ege adalarında Venedik'i en çok rahatsızlığa uğratan Gazi Umur Paşa liderliğinde Aydınoğulları ve Menteşeoğulları olmuştur. XV. yüzyılda ise Ege adalarının çoğunluğu bir başka Türk Devleti olan Osmanlı Devleti'nin eline geçmiştir.
Özet (Çeviri)
Aegean Islands is so important in every historical periods in terms of social-economic and political. Aegean Islands which was springbone in Mediterranean firstly it was remarked by Byzantine then Italian city state and Turkish Emirates in Medieval Period too. Moreover during the expansion of Islam Arabs after conquer Aegean Islands reached to Byzantine capital Constantinople. Although Byzantine Empire lost to important Aegean Islands as Crete and Rhodes, then recaptured these islands. But after the Crusades IV Byzantine Empire lost to crucial Aegean Islands to Venice Republic and Genoa. Led by Ghazi Umur Bey Aydın-oglus and Mentese-oglus cause most trouble to Venice in 14th Century. Aegean Islands was passed to Ottoman Empire in 15th Century.