Alkol bağımlılarında tedavi motivasyonu: Ankara AMATEMörneği– 2018
Treatment motivation in alcoholics: Ankara AMATEM example 2018
  1. Tez No: 601739
  2. Yazar: ÇİĞDEM ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEYLAN ZİYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Alkol Bağımlılığı, Tedavi, Bağımlılık ve AMATEM, Motivation, Alcohol Dependance, Treatment, Dependance and AMATEM
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada alkol bağımlığı tedavisi için son derece önemli olan motivasyon kavramı üzerinde etkisi olabileceği düşünülen sosyodemografik bazı özelliklerin araştırılması amaçlanmıştır. Yaş, cinsiyet, eğitim, medeni durum, çalışma durumu, çocuk sayısı, çalışma durumu, gelir durumu, sosyal güvence, yalnız yaşama, adli olay öyküsü varlığı, başka madde kullanımı olup olmadığı, daha önce tedavi olma durumu, daha önce yatarak tedavi olma durumu ve tedaviyi kabul nedeni etkisi olabileceği düşünülen değişkenler olarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezine (AMATEM) tedavi için başvuruda bulunan kişilerin büyük çoğunluğunun erkek olduğu, kadın katılımcı sayısının ise bunun dörtte biri oranında olduğu görülmüş olup, bilindiği üzere alkol bağımlılığın erkekler arasında yaygın olduğu bilgisi desteklenmiştir. Ayrıca alkol bağımlısı tanısı alan katılımcıların eğitim durumlarının ve gelir durumlarının da son derece yüksek olduğu görülmüştür. Katılımcıların düzenli gelir durumlarının ve sosyal güvence varlığının tedavi motivasyonu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve alkol bağımlılığı tedavisinde kişinin durumu değerlendirilirken ekonomik bu göstergelerin son derece önemli olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Inthisstudy, somesociodemographic characteristics are aimed to be evaluated which are thought to have effects on the concept of motivation which is a very important concept in alcohol dependance treatment. The variables that are studied were age, gender, education, marriage status, employment, number of children, monthly income, having a social security, living alone, having a judicial case in the past, stil abusing another substance, treatment and hospitalization history and there as on to accept the treatment. As for the results; majority of the patients applied for alcohol dependance treatment in T.C. Ministry Of Health Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi AMATEM were males with a proportion of 3/4 to females which supports the general knowledge of male dominancy for alcohol dependance. The results showed that patients applying for alcohol treatment had higher educational and income levels. The results also showed that having a regular income and a social security positively affect the treatment motivation and the self evaluation of the current situation.