Türk toplumunda toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında gelin olmak (Kırıkkale ili örneği)
Being a bride in Turkish society in the context of societel gender norms (example of Kirikkale city)
- Tez No: 601836
- Danışmanlar: PROF. DR. DOLUNAY ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Ataerkil, Ataerkil Yapı, İktidar, Kadın, Gelinlik Rolü, Eşlik Rolü, Annelik Rolü, Gender, Patriarchal, Patriarchal structure, Power, Woman, Daughter in law figure, Spouse figure, Mother figure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Toplumda kadından ve erkekten beklenilen birtakım toplumsal cinsiyet rolleri vardır. Bu toplumsal cinsiyet rollerinin öğrenilmesi ve eylem haline getirilmesi sosyalizasyon sürecinde gerçekleştirilmektedir. Sosyalizasyon süreci çok boyutlu bir süreçtir. Bu çalışmada, kadının toplumsal cinsiyet rollerinin neler olduğuna, nasıl öğrendiğine ve ne şekilde davranması gerektiğine toplumsal cinsiyet kuramları ve ataerkil kavramı üzerinden yaklaşılmıştır. Toplumsal cinsiyet ve ataerkillik kavramları arasındaki ilişki irdelenerek kadınların gelinlik, eşlik ve annelik rolleri üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu tartışılmıştır. Toplumsal cinsiyet rollerinden biri olan 'gelin olmak' üzerine ataerkil toplum yapısında yakın zamanda ve günümüzde nasıl değerlendirildiği tartışmalarına yer verilmiştir. Ataerkil toplumun iktidar aracı haline gelen toplumsal cinsiyet kavramı, kadınlar üzerinde ataerkil baskının artmasına, kadının ezilmesine ve ikincil konumda kalmasına neden olmaktadır. Bu sürecin kadınların gelin, anne ve eş rollerine ne şekilde yansıdığı önem taşımaktadır. Bundan dolayı yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak toplamda 35 kadın katılımcı ile görüşülmüş ve bu görüşmelerin analizleri çalışmanın sonunda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In society, there are a number of gender roles that are expected of men and women. Learning and activating these gender roles is being into life in the process of socialization. The socialization is a multidimensional process. In this study, gender theories and the concept of patriarchy are approached according to what women's gender roles are, how they learn these roles and how they should behave. The relationship between the concepts of gender and patriarchy was examined and the effects of women on the roles of wedding, being wife and mother were discussed. One of the gender roles, 'being a bride', has been discussed in the patriarchal society structure and how it is evaluated recently and today. The concept of gender, which has become the means of power of patriarchal society, leads to an increase in patriarchal pressure on women, causes oppression of women and leaves them in secondary status. It is important how this process is reflected in the roles of women as brides, mothers and wifes. Therefore, a total of 35 female participants were interviewed using the semi-structured interview technique and their analyzes were evaluated at the end of the study.