İnternet bağımlılığı olan hastalarda oreksin-A, nöropeptid Y, ghrelin, substans P, beyin kaynaklı nörotrofik faktör düzeyleri: Farklı psikiyatrik tablolarda farklı mekanizmalarla internet bağımlılığına yeni bir yaklaşım
Orexin-A, neuropeptide Y, ghrelin, substans P,brain-derived neurotrophic factor levels inpatients with internet addiction: A new approachto internet addiction with different mechanisms in different psychiatric tables
  1. Tez No: 602074
  2. Yazar: NESLİHAN TAŞTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA DEMİRCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ ÖZMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluluğu, obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi, Internet addiction, attention deficit and hyperactivity disorder, obsessive compulsive disorder, social phobia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu çalışmada internet bağımlılığı ile dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve sosyal fobi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Metod: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniğinde internet bağımlılığına eşlik eden DEHB (grup 1), OKB (grup 2) veya sosyal fobisi (grup 3) bulunan 8-18 yaşları arasındaki 55 hasta dahil edildi. Kontrol grubu (grup 4) olarak yaş olarak benzer, yapılan psikiyatrik görüşme ile herhangi bir psikiyatrik tanısı saptanmayan, sağlıklı 20 gönüllü alındı. Araştırma kapsamındaki katılımcıların Sosyodemografik Veri Formu, İnternet Bağımlılık Ölçeği (İBÖ), Barrat Dürtüsellik Ölçeği-11 (BIS-11), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-16 (DDGÖ-16), Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete Ölçeği (ÇSAÖ-Y), Leyton Obsesif Kompulsif Envanteri (LOKE), ebeveynlerinden Conners Ebeveyn Dereceleme Ölçeğini (CEDÖ) doldurmaları istendi. Ölçekler tamamlandıktan sonra her katılımcının kan örneklerinden oreksin-a, nöropeptit y (NPY), ghrelin, substans-p (SP) ve beyin kaynaklı nörotrofik faktörler(BDNF) düzeyleri ölçüldü. Bulgular: İBÖ toplam puanları grup 1, grup 2 ve grup 3'te grup 4'e göre anlamlı olarak yüksek saptandı. BIS-11 toplam puanı grup 1'de grup 4'e göre daha yüksekti. DDGÖ-16 toplam skoru her üç hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksekti. ÇSAÖ-Y grup 3'te grup 4'e göre daha yüksek bulundu. LOKE grup 2 ve 3'te grup 4'e göre anlamlı olarak daha yüksekti. SP ve NPY; OKB ve internet bağımlılığı bulunan hastalar için istatistiksel olarak anlamlı prediktif değişkenler olarak saptandı. Sosyal fobi ve internet bağımlılığı bulunan hastalar için BDNF düzeyi anlamlı prediktif parametreler olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamız internet bağımlılığı ile DEHB, OKB ve sosyal fobi arasında yakın ilişki olduğunu ve bazı nörotransmitterlerin bu hastalıklara eşlik eden internet bağımlılığı ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the relationship between internet addiction and attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD), obsessive compulsive disorder (OCD), and social phobia. Methods: 55 internet addiction patients with ADHD (group 1), OCD (group 2) or social phobia (grup 3). whose age range 8 to 18 followed in Erciyes University Medicine Faculty Child and Adolescent Pscyhiatry Department were included in this study. Control group (group 4) consisted of 20age-matched participants whom was not detected any psychiatric disorder by psychiatric assesment. Patients and control groups were asked to complete sociodemographic data form, Internet Addiction Scale (IAS), Barratt Impulsivity Scale-11 (BIS-11),Difficulties in Emotion Regulation Scale-16 (DERS-16), Social Anxiety Scale for Children (SASC-R), Leyton Obsessional Inventory-Child Version (LOI-CV), Conners' Parent Rating Scale (CPRS). Orexin-A, neuropeptide-y (NPY), ghrelin, substance-p (SP) and brain-derived neurotrophic factors (BDNF) were measured. Results: IAS total scores were significantly higher in group 1, group 2 and group 3 than group 4. BIS-11 total score was higher in group 1 than group 4. DERS-16 total score was higher in all three patient groups than in control group. SASC-R was higher in group 3 than group 4. LOI-CV was significantly higher in group 2 and 3 than in group 4. SP and NPY were found to be statistically significant predictive variables for patients with OCD and internet addiction. BDNF levels were found to be predictive parameters for patients with social phobia and internet addiction. Conclusion: This study demonstrated that there is a close relationship between internet addiction and ADHD, OCD and social phobia and some neurotransmitters may be predictivefor internet addiction associated with these diseases.