Friedrich Wilhelm Nietzsche ve Michel Foucault'da iktidar ve güç kavramlarının sosyolojik kullanım alanı
Sociological usage field of concepts of power and authori̇ty in Friedrich Wilhelm Nietzsche and Michel Foucault
  1. Tez No: 602116
  2. Yazar: DERYA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MAZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Nietzsche, Foucault, Güç, İktidar, Modern Toplum, Nietzsche, Foucault, Power, Authority, Modern Society
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Öztürk, Derya,“Friedrich Wilhelm Nietzsche ve Michel Foucault'da İktidar ve Güç Kavramlarının Sosyolojik Kullanım Alanı”, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2019. Bu tez çalışmasında, Friedrich W. Nietzsche ve Michel Foucault'un iktidar ve güç kavramlarına bakış açılarının temelinde devlet odaklı bir düşünce olmadığı, iktidar ve gücün toplumun her alanına nasıl yayıldığı, insanı ve toplumdaki kurumları nasıl biçimlendirdiği ve bu kavramların toplumsal yapıyı nasıl etkilediği literatür taraması yöntemi ile incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı 19. yüzyılda yaşamış Alman asıllı düşünür olan Friedrich W. Nietzsche ile onun görüşlerinin 20. yüzyıldaki devamcısı olan Fransız asıllı düşünür Michel Foucault'un iktidar ve güç kavramlarına bakış açılarının sosyolojik bir değerlendirmesini yapmaktır. Bu bağlamda Friedrich W. Nietzsche'nin ve Michel Foucault'un modern toplum eleştirisinden başlanarak insan tasavvuru, ahlak, hakikat kavramları çerçevesinde iktidar ve gücün toplumdaki yansımaları ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ozturk, Derya,“Sociological Usage Field of Concepts of Power and Authority in Friedrich Wilhelm Nietzsche and Michel Foucault”, Master's Thesis, Kırıkkale, 2019. In this thesis, we have analysed that“Friedrich W. Nietzsche and Michel Foucault's concepts of power and authority is not a state-oriented thinking”,“how power and strength are spread to every area of society”, how they shape people and institutions in society“ and ”how these concepts affect the social structure" by literature review method. The aim of this study is to make a sociological evaluation of the perspectives of Friedrich W. Nietzsche, a German origin philosopher who lived in the 19th century and Michel Foucault, a French origin philosopher who is a continuation of Nietzsche's views in the 20th century on the concepts of power and authority. Starting from Friedrich W. Nietzsche's and Michel Foucault's critique of modern society, the reflections of power and authority in society within the framework of the concepts of human imagination, morality and truth are discussed in this context.