Asliye ticaret mahkemelerinin görev alanı
Purview of commercial courts
  1. Tez No: 602212
  2. Yazar: BAHAR BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ HAYDAR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ticari dava, Ticari Nitelikte Çekişmesiz Yargı İşi, Tacir, Ticari İşletme, Türk Ticaret Kanunu, Görevli Mahkeme, Commercial Case, Commercial Character of Non-Contentious Matters of Proceedings, Merchant, Business Concern, Turkish Commercial Code, Competent Court
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Asliye ticaret mahkemelerinde ticari davalar ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işleri görülmektedir. Ticari davalar ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerinde ticaret hukukuna özgü kurallar uygulandığından, bu dava ve çekişmesiz yargı işlerinin görülmesi detaylı bilgi ve uzmanlık gerektirmektedir. Bu nedenle asliye ticaret mahkemeleri özel bir mahkeme niteliği taşımaktadır. Tez 2 bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde asliye ticaret mahkemelerinin yapısı ve yargı teşkilatı içindeki yeri, asliye ticaret mahkemelerinin ortaya çıkışı, asliye ticaret mahkemelerinin diğer mahkemelerle olan ilişkisi ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde genel olarak dava ve çekişmesiz yargı işi kavramlarıyla ve asliye ticaret mahkemelerinin görevli olduğu dava ve çekişmesiz yargı işleriyle ilgili açıklamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Commercial cases and commercial character of non-contentious matters of proceedings are determined in the commercial court of first instance. Because of applying particular rules of commercial law at commercial cases and commercial character of non-contentious matters of proceedings, pending that cases and matters are required to detailed knowledge and expertise. Therefore, the commercial court of first instance is a specialized court. The thesis consists of two parts. In the first part of the thesis, the structure of the commercial court of first instance and its place in the judiciary, history of commercial courts, the relationship between commercial court of first instance and other courts are explained. Second part of the thesis, about the general concepts of the case and non-contentious matters of proceeding and in charge of which cases and non-contentious matters of proceeding the commercial court of first instance are explained.