Sosyal ilişkilerdeki Kur'ânî yasaklardan kumpas ve komplo girişimleri
Plot and conspiracy attempts banned by Qur'an in social relations
  1. Tez No: 602213
  2. Yazar: ABDULSAMET ŞANVER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET VEHBİ ŞAHİNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Komplo, Kumpas, Plan, Tuzak, Düzen, Mekr, Keyd, Conspiracy, Plotting, Plan, Trap, Order, Mekr, Keyd
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışmamız beş ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde, sosyal düzen ve Kur'ân-ı Kerîm'e göre olması gereken sosyal düzen üzerinde durulmaktadır. Burada, Kur'ân'ı Kerîm'de toplum, sosyal yaşam ve sosyal yaşama ilişkin dinamikler incelenmiştir. Bu dinamiklerin teorik boyutu ele alınarak pratik hayattaki uygulamalarından da bahsedilmiştir. Ayrıca, Kur'ân-ı Kerîm'de kumpas ve komplo olgularının yanı sıra, sosyal ilişkilerdeki bazı yasaklardan Bağy, Fısk, İsraf, Ulüvv, İstikbar, Fesad, Gıybet kavramlarına da değinilmektedir. Bu bölümde“Allah'ın tuzak kurması”meselesi de incelenmektedir. Allah'ın tuzak kurmasının, isyan eden kulların Peygamber ve inananlara karşı kurdukları tuzakların, yeni bir düzen kurularak boşa çıkarılması şeklinde olduğu ifade edilmiştir. İkinci bölümde Kur'ân-ı Kerîm'de geçen kumpas ve komplo girişimleri temelinde; Hz. Âdem' ve İblis arasında geçen olaylar, Hz. Ya'kûp'a ve Hz. Yûsuf'a karşı kardeşlerinin kurduğu tuzak, Firavun'un Hz. Mûsâ'ya karşı hamleleri ve Hz. Yahya 'yanın şehit edilmesi örnek olarak verilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde Kur'ân'ı Kerîm'de Hz. Muhammed'e karşı düzenlenen suikast girişimleri ve Hz. Aişe'ye yönelik iftira olayı ele alınmaktadır. Dördüncü bölüm'de Tevrat ve İncil'in tahrifi üzerindeki yorumlar incelenerek, Yahudilerin Kur'an-ı Kerim'in ayetlerinin yanlış anlaşılması için çarpık gösterme çabaları zikredilmiştir. Çalışmamızın son bölümünde İslâm dünyasına karşı kurulan komplolar tasnif edilmektedir. İslâmafobi olgusunun tanımlanması, tarihsel süreç içerisindeki yeri ve Müslümanlar üzerindeki etkileri incelenmektedir. İslâmafobi temelinde El Kaide, Boko Haram, İşıd gibi terör örgütleri ve bu örgütlerin yapmış oldukları kanlı saldırılar ele alınmaktadır. Ayrıca bu örgütlerin oluşma nedenleri ve İslamofobiyi tetikleyen sebepler incelenerek son yıllarda yaşanan İslamofobik olaylara örnekler verilmiştir. Son olarak ise, Din kisvesine bürünmüş bu terör örgütlerinin yeri geldiğinde din, dil ve ırk ayırt etmeden eylemlerine devam etmesine örnek olarak ülkemizde gerçekleşen 15 Temmuz Darbe Girişimi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of five main chapters. In the first chapter, we address the social order and social order that needs to be arranged according to the Quran. The dynamics of society, social life and the dynamics thereof in the Quran are examined in this chapter. The applications of those dynamics are also discussed while addressing their theoretical aspects. Additionally, the concepts of Bağy, Fısk, İsraf, Ulüvv, İstikbar, Fesad and Gıybet are reviewed, as well as the phenomenons of plotting and conspiracy from the Quran. This chapter also examines the issue of“Allah setting traps.”It has been stated that Allah's setting traps is the frustration of the traps set by the rebellious servants against the Prophet and believers by establishing a new order. In the second chapter, the events between Adam and the Devil, the traps set for Jacob and Joseph by his brothers, the Pharaoh's attacks against Moses and the martyrizing of Yahya, were given as examples of plotting and conspiracy attempts mentioned in the Holy Quran. In the third chapter of our study, the assassination attempts against Muhammad and the case of slander against Aisha which are mentioned in in the Quran are discussed. In the fourth chapter, the interpretations on the alterations of the Torah and the Bible are examined, and the efforts of the Jews to show the verses of the Quran in a distorted way in order to cause misunderstanding are discussed. In the last part of our study, conspiracies against the Islamic world are classified. The definition of the phenomenon of Islamophobia, its place in the historical process, and its effects on Muslims are examined. On the basis of Islamophobia, terrorist organizations such as al-Qaeda, Boko Haram, and ISIS and their bloody attacks are discussed. In addition, the reasons for the formation of these organizations and the reasons triggering Islamophobia have been examined and examples of Islamophobic events in recent years have been presented. Finally, the 15 July Coup Attempt in our country is examined as an example of the continuation of the activities of these terrorist organizations in the guise of religion without discrimination in terms of religion, language or race.