Adil yargılanma hakkı kapsamında tarafsız ve bağımsız mahkemece yargılanabilme hakkı
Within the scope of fair trial to be tried by an impartial and independent court
  1. Tez No: 602236
  2. Yazar: ASLI GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR NARİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil Yargılanma, Tarafsız ve Bağımsız Mahkeme, AİHM, Fair Trial, Impartial and Independent Court, ECHR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Adil yargılanma hakkı, hukuk devleti ilkesinin vazgeçilmez bir unsurudur. Zira adaletin yerine getirilmesi süreci, adaletin sağlanması kadar önem arz etmektedir. Bu bağlamda, adil yargılanma hakkı, ulusal ve uluslararası pek çok belgede güvence altına alınmıştır. Türk Hukuku'nda da anayasal güvenceye sahip adil yargılanma hakkı, Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir. Hukuk devleti ilkesi, yargının bağımsız ve tarafsız olmasını gerektirir. Bağımsız ve tarafsız yargı da adil yargılanma hakkının en önemli unsurudur. Bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemi kurulmaksızın adil yargılanma hakkından söz etmek mümkün değildir. Bu çalışmamızda birinci bölümde adil yargılanma hakkı kavramı ve hakkın tarihsel süreci ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında adil yargılanma hakkının unsurları, ikinci bölümde ise adil yargılanma hakkının en önemli unsuru olan tarafsız ve bağımsız mahkemece yargılanabilme hakkı açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca konu hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına da çalışmamızda yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The right to a fair trial is an indispensable element of the constitutional state. Because the process of the fulfillment of justice is as important as the provision of justice. In this context, the right to a fair trial is guaranteed in many national and international instruments. Right to a fair trial at constitutional guarantee in Turkish law. Turkey is a party to the European Convention on Human Rights. The right to a fair trial is detailed in Article 6 of the European Convention on Human Rights. The principle of the rule of law requires that the judiciary be independent and impartial. Independent and impartial judiciary is the most important element of the right to a fair trial. It is not possible to speak of the right to a fair trial without establishing an independent and impartial judicial system. In the first part of this study, the concept of the right to a fair trial and the historical process of the right and the elements of the right to a fair trial within the scope of the European Convention on Human Rights, in the second part the right to be tried by the impartial and independent court which is the most important element of the right to a fair trial is explained. In addition, the judgments of the European Court of Human Rights and Supreme Court on this matter are included in our study.