Tarih-i Muhasara-i Niş ve Feth-i Adakale (1737)(transkripsiyon ve değerlendirme)
Tarih-i Muhasara-i Niş and Feth-i Adakale (1737)(translate and evaluation)
- Tez No: 603052
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Balkanlar, Tarih-i Muhasara-i Niş Feth-i Adakale, Ottoman Empire, Balkans, Tarih-i Muhasara-i Niş and Feth-i Adakale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tarihi olayların aydınlatılmasında ve günümüzde daha iyi anlaşılabilmesinde yazma eserler oldukça önemlidir. Böylesi önemli eserlerden azami derecede faydalanabilmenin yolu onları tespit ve tertip ile hizmete sunmaktan geçmektedir. Bu tez çalışmasında TBMM Kütüphanesi MF NO:1003'te kayıtlı bulunan Tarih-i Muhasara-i Niş ve Feth-i Adakale isimli yazmanın transkripsiyonu yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde Osmanlı Devleti'nin Balkan politikası hakkında bilgiler verilmiş, ikinci bölümde Balkan politikası bağlamında Niş'in ve Adakale'nin tarihsel süreçteki yerine değinilmiş, üçüncü bölümde ise eserin tanıtılması ve transkripsiyonu yapılmıştır. Son olarak eserin tıpkıbasımı ve eklere yer verilmiştir. Tarih-i Muhasara-i Niş ve Feth-i Adakale isimli yazma eser Niş'in kuşatılma ve Adakale'nin fetih sürecini anlatan birinci elden bir kaynak olması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The manuscripts are quite important to illminate historical events and to understand fairly in the present day. The greatest way of benefit from these important events is to identify and organize them. İn this thesis, it is transcribed Tarih-i Muhasara-i Niş Ve Feth-i Adakale which is registered in MF no: 1003 in the Library of Grand Nationel Assembly of Turkey. The first part of this work, it is given informations about the Balkan policy of Ottomon Empire. The second part of it, it is referred to historical place of Niş and Adakale during historical process. In the third part it is presented and transcribed of the work. Finally, it is given facsimile of the work and supplements. The manuscripts of Tarih-i Muhasara-i Niş ve Feth-i Adakale is important because it is first hand source which tells process of conguest.