Kütahya Murat dağındaki Scarabaeinae (Scarabaeıdae-Coleoptera) altfamilyasının yaz aylarındaki fenolojisi ve vertikal dağılışlarının belirlenmesi
The determination of phenology and vertical distribution of the scarabaeinae (Scarabaeidae-Coleoptera) subfamily during the summer at the murat mountain
  1. Tez No: 603252
  2. Yazar: OSMAN GÖKHAN SOYAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ŞENYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Coleoptera, Fenoloji, Murat Dağı, Scarabaeinae, Vertikal Dağılış, Coleoptera, Murat Mountain, Phenology, Scarabaeinae, Vertical Distribution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tezin arazi çalışması 2017 yılının haziran, temmuz ve ağustos aylarında yapılmıştır. Böcekler Murat dağında belirlenen dört farklı lokalitede gübre yemli düşürme tuzakları kullanılarak toplanmıştır. Scarabaeinae altfamilyasına ait 306 bireyin teşhisi sonucunda altı altcinse ait 14 tür ve üç alttür tespit edilmiştir. Onthophagus (Palaeonthophagus) verticicornis Laicharting, 1781 türü çalışma alanında ilk kez kayıt edilmiştir. Bu çalışma ile tespit edilen türlerin dominantlıkları, sıklık yüzdeleri hesaplanmıştır. Onthophagus (Palaeonthophagus) lemur Fabricius, 1781 türü % 30,72 ile en dominant, O. lemur Fabricius, 1781 ve O. fracticornis Preyssler, 1790 türleri % 100 lük sıklık derecesi ile en sık rastlanan türler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The field study of this thesis was conducted in June, July and August of 2017. The insects were collected by using dung baited pitfall traps in four different locations identified in Murat Mountain. As a result of the identification of 306 individuals belonging to Scarabaeinae subfamily, 14 species and three subspecies belonging to six subgenus were identified. Onthophagus (Palaeonthophagus) verticicornis Laicharting, 1781 was first recorded for the study area. Dominance, frequency percentage, of the species determined by this study were calculated. Onthophagus (Palaeonthophagus) lemur Fabricius, 1781 was the most dominant species with 30.72% and O. lemur Fabricius, 1781 and O. fracticornis Preyssler, 1790 were the most common species with 100% frequency.