Süleymaniye Kütüphanesi'nde Bulunan Pertevniyal Sultan Koleksiyonuna Ait 32 envanter numaralı Delâilü'l-Hayrât'ın kitap sanatları bakımından incelenmesi
Analysıng book art, 32 invontery number, Delâilü'l-Hayrat that found in Süleymaniye Library belonging to Pertevniyal Sultan collection
  1. Tez No: 603605
  2. Yazar: MERYEM BOSTANCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Süleymaniye Yazma Kütüphanesi, El Yazması, Delailü'l Hayrât, Hat, Tezhip, Cilt, Süleymeniye Library of manusciripts, handwriting, Delâilü'l Hayrât, Calligrapy, ıllumantion, BookTome
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmada Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesinde bulunan Pertevniyal Sultan Kolaksiyonuna ait 32 Envanter NumaralıDelailü'l Hayrât'ın Kitap Sanatları bakımından ele alınarak incelenmiştir. İncelenen Delailü'l Hayrât, Türk kitapsanatları bakımından araştırılmaya değer bulunmuştur. Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, kitap sanatları hakkında bilgiye yer verilmiştir. İkinci bölümde el yazmalarının konuları ve Delailü'l Hayrât hakkında bilgiye yer verilmiştir. Üçüncübölümdeise süleymaniye yazma eserler kütüphanesi hakkında bilgiye yer verilmiştir. Aynı bölüm içinde 32 envanter numaralı Delailü'l Şerifkitap sanatları bakımından incelenerek, üslûp, desen, motif, renk ve dönem özellikleri gibi bir çok bakımdanele alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Master thesıs ın this study, the hand-witten Delalilü'l Hâyrat which belongs to the collection of Sultan Pertevniyal I found in the library of Süleymaniye with the stock 32 was analysed in terms of book art. The Delalilü'l Hâyrat books belongs to the and has been evaluated worthy enough to be analsed in terms of Turkish art books. The thesis includes three chapters; The first chapter consists of information about book arts. In the second chapter, the topics of manuscripts and information about Delâilü'l Hayrât are explained. In the third chapter, Süleymaniye handwriting library aregiven. Within the same chapter, Delâilü'l Şerifbooks with inventory numbers of 32 evaluated ın terms of book arts through many aspects such as style, pattern, motif, color and period features.