Sosyal bilgiler dersinde ters-yüz sınıf uygulamalarının öğrencilerin akademik başarı ve sorumluluk düzeylerine etkisi
The effect of flipped classroom practices on students' academic achievement and responsibility levels in social studies course
  1. Tez No: 603631
  2. Yazar: SERCAN BURSA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ÇENGELCİ KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Ters-yüz sınıf uygulamaları, Sorumluluk, Akademik başarı, Social studies, Flipped classroom practices, Responsibility, Academic achievement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Sosyal Bilgiler dersinin temel amaçlarından biri, sorumluluk düzeyi yüksek bireyler yetiştirmektir. Sınıftaki teorik bilgi kazandırma süreci ile evdeki ödev süreçlerinin yer değiştirmiş hali olan ters-yüz sınıf uygulamaları ile öğrencilere hem sınıf içinde hem de sınıf dışında birçok sorumluluk verilmekte ve akademik başarılarında artış sağlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, 5. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde ters-yüz sınıf uygulamalarının öğrencilerin akademik başarı ve sorumluluk düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Araştırma, karma yöntem desenlerinden gömülü deneysel desene göre gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu, 2018-2019 öğretim yılında Eskişehir ilinde orta sosyo-ekonomik düzeye sahip bir devlet ortaokulunun, deney ve kontrol grubu olarak belirlenmiş iki ayrı sınıfında öğrenim gören 5. sınıf öğrencileri ve bu sınıfların Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, Golzar (2006) tarafından geliştirilmiş“5. Sınıf Öğrencilerine Yönelik Sorumluluk Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilmiş akademik başarı testi ile yapılandırılmış gözlemin yanı sıra öğretmen ve öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilmiştir. Çalışmanın nicel verileri SPSS 24, nitel verileri ise Nvivo 12 Paket Programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ters-yüz sınıf uygulamalarının deney grubundaki öğrencilerin akademik başarı ve sorumluluk düzeylerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen ve öğrenciler, başarı ve sorumluluk düzeyindeki artışta e-öğrenme videolarının önemli etkisi olduğunu vurgulamışlardır. Araştırma sonucunda öğrencilerin eğitsel sorumluluk düzeyini ve akademik başarısını artırmak için ters-yüz sınıf uygulamalarından yararlanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the main objectives of the Social Studies course is to raise individuals with a high level of responsibility. In this direction, many responsibilities are given to the students with the flipped classroom practices known as the replacement of the homework process at home with the theoretical knowledge process in the classroom and increase their academic success. The aim of this study is to investigate the effect of flipped classroom practices on students' academic achievement and responsibility levels in 5th-grade Social Studies course. The research was carried out according to the embedded experimental design which is one of the mixed-method designs. The study group consists of 5th-grade students studying in the 2018-2019 academic year in two different classes designated as experimental and control groups of a public secondary school in the middle socioeconomic level and Social Studies teacher of these classes. The data were obtained with the responsibility scale developed by Golzar (2006) and the academic achievement test and structured observation control form developed by the researcher. Besides, it was obtained through semi-structured interviews with the teacher and students. The quantitative data of the study were analyzed with the help of SPSS 24 and qualitative data with the help of Nvivo 12 program. As a result of the research, it was found that flipped classroom applications significantly increased the academic achievement and responsibility levels of the students in the experimental group. Teachers and students emphasized that e-learning videos had a significant effect on the increase in achievement and responsibility level. It is suggested that the flipped classroom practice can be used to imrove students' responsibility and academic achievement levels,