18. yüzyıl divan şairlerinden Edirneli Kâmî ve Divanı'nın tahlîli
The analsiys of Divan of Edirneli Kâmî who is from 18th century poets
- Tez No: 603944
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAİT ÇALKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 18. yüzyıl, Kâmî, Divân, Tahlîl, 18th Century, Kâmî, Divân, Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
Bu çalışma 18. yüzyıl şairlerinden Kâmî'nin divanının tematik açıdan tahliline dayalıdır. Edirneli Kâmî olarak da bilinen şair, iyi bir eğitim görmüş ve Neşâtî Hoca ve Lâ'lî Mehmed Efendi'den dersler almıştır. Ancak yaşadığı dönemin usta şairlerinden Nâbî, Neşâtî ve Nedîm'in gölgesinde kalmıştır. Söz konusu edilen şairlerin divanlarına bakıldığında Kâmî'nin şiirleriyle nazire ilişkisi içerisinde olan şiirlere rastlamak mümkündür. Çalışmamızın giriş kısmında 18. yüzyılın siyasi, sosyal ve kültürel yapısı hakkında bilgi verilmiş, ardından Kâmî'nin hayatı, eserleri ve edebi kişiliği üzerinde durulmuştur. Çalışmamız giriş bölümü dışında birinci bölüm:“Din”, ikinci bölüm:“Cemiyet”, üçüncü bölüm“İnsan”, dördüncü bölüm“Tabiat”başlıkları altında incelenmektedir. Her bölüm kendi alt başlıklarına ayrılmış olup bölümlerde, ilgili maddeler hakkında bilgiler verilmiştir. Verilen bilgiler örnek beyitlerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study is based on thematically analysis of divan of Kami who is from 18th century poets. The poet, also known as Edirneli Kami, had taken a good education and had taken lessons from Hoca Neşati and La'Li Mehmed Efendi. But, he was in the shadow of Nabi, Neşati and Nedim who were master poets in that period. When it is looked at the divan of relevant poets, it is possible to encounter some poems which are in connection with poems of Kami in terms of“nazire”. At the introduction part of our study, it is given information about 18th century's political, social and cultural forms. And then, it is pointed out the life of Kami, his works and his literary identity. Except introduction part, our study is analyzed under the subjects such as first part:“Religion”, second part: :“Community”, third part:“Human Being”, fourth part :“Nature”. Every part has been divided into its own subhead and in them it is given information about relevant items. Those provided information has been supported with sample couplets.