Adölesan taekwondo sporcularında pliometrik eğitiminin fiziksel uygunluk parametrelerine etkisi
Effect of pliometric training on selected parameters in adolescent taekwondo athletes
- Tez No: 604030
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN USGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Taekwondo, Pliometrik egzersiz, Adölesan, Taekwondo, Pliometric exercise, Adolescent
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, adölesan taekwondo sporcularında pliometrik eğitimin fiziksel uygunluk parametrelerine etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmaya 66 sporcu dahil edildi. Basit randomizasyon yöntemi ile 66 sporcu 2 gruba ayrıldı. 33 sporcu eğitim grubuna dahil edilirken, 33 sporcu ise kontrol grubuna dahil edildi. Eğitim grubuna 6 hafta boyunca normal antrenman programına ek olarak pliometrik egzersiz eğitimi verildi. Kontrol grubu ise normal antrenman programına devam etti. Taekwondo sporcularının; cinsiyet, yaş, ağırlık, boy gibi demografik bilgileri kayıt altına alındı. Dengeyi değerlendirmek için Y balance testi kullanıldı. Kuvveti değerlendirmek için 1 maksimumu tekrar squat ve leg extension testi kullanıldı. Enduransı değerlendirmek için mekik ve push up testi kullanıldı. Esnekliği değerlendirmek için gonyometri kullanıldı. Sıçrama yüksekliği ve çevikliği değerlendirmek için ise hexagon agility test, dikey ve yatay sıçrama testleri kullanıldı. Tüm değerlendirmeler, tedaviyi uygulayan fizyoterapistten farklı bir fizyoterapist tarafından yapıldı. Değerlendirmeler pliometrik egzersiz eğitiminden önce ve 6 haftalık egzersiz eğitiminde sonra olmak üzere iki kez yapıldı. Eğitim ve kontrol grubundaki bireylerde 6 haftalık süreçte tüm parametrelerinde artış gözlemlendi (p0,05). Sonuç olarak adölesan taekwondo sporcularında pliometrik eğitim kas kuvveti ve enduransın geliştirilmesinde etkili bir yöntemdir. Bu eğitimin farklı egzersiz çeşitleriyle kıyaslandığı ve değişik spor branşlarındaki adölesanlarında dahil edileceği çalışmalara örnek olabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of pliometric training on physical fitness parameters in adolescent taekwondo athletes. 66 athletes were included in the study. With the simple randomization method, 66 athletes were divided into 2 groups. 33 athletes were included in the study group and 33 athletes were included in the control group. The training group received pliometric exercise training in addition to the normal training program for 6 weeks. The control group continued the normal training program. Taekwondo athletes; demographic data such as gender, age, weight and height were recorded. Y balance test was used to evaluate balance. One maximum squat and leg extension test was used to evaluate the strength. Shuttle and push up tests were used to evaluate endurance. Goniometry was used to evaluate flexibility.In order to evaluate power and agility, hexagon agility test, vertical and horizontal jumping tests were used. All evaluations were performed by a physiotherapist other than the physiotherapist who applied the treatment.The assessments were performed twice before and after the 6-week exercise training. The individuals in the education and control groups were given a 6-week period. an increase was observed in all parameters (p 0.05). In conclusion, pliometric training is an effective method for the development of muscle strength and endurance in adolescent taekwondo athletes. We think that this training can be an example of studies that will be included in adolescents in different sports and compared with different types of exercise.