Fibromiyaljili bireylerde ağrı, umutsuzluk ve sosyal destek düzeylerinin incelenmesi
Examination of pain, hopelessness and social support levels in fibromyalgia individuals
  1. Tez No: 604088
  2. Yazar: EBRAR KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY KARS FERTELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Ağrı, Umutsuzluk, Sosyal Destek, Fibromyalgia, Hopelessness, Despair, Social Support
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, fibromiyaljili bireylerde ağrı, umutsuzluk ve sosyal destek düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve analitik özellikte olan araştırma 1 Haziran - 1 Kasım 2019 tarihleri arasında Sivas Numune Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğine başvuran fibromiyalji tanılı ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 227 birey üzerinde yapılmıştır. Çalışma verileri; Birey Tanıtım Formu, Vizüel Analog Skala (VAS), Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for Social Sciences version 22) programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada fibromiyaljili bireylerin orta şiddet düzeyinde ağrı (6.91±1.11) ve umutsuzluk (9.02±4.09) yaşadıkları, sosyal destek düzeylerinin ölçek ortalama puanının altında olarak düşük olduğu (40.95±18.97) tespit edilmiştir. Bireylerin sosyodemografik özelliklerinden; yaş, eğitim durumu, hastalık süresi ve kendine göre sağlık algılama durumunun ağrı, umutsuzluk ve sosyal destek düzeylerine etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ağrı ve umutsuzluk arasında pozitif yönde, ağrı ve sosyal destek arasında negatif yönde, umutsuzluk ve sosyal destek arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, ağrı ve sosyal desteğin umutsuzluk düzeyi üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak fibromiyaljili bireylerin orta şiddetli ağrı ve umutsuzluk yaşadıkları sosyal destek algılarının düşük olduğu belirlenmiştir. Bireylerin ağrı düzeyleri arttıkça umutsuzluğun arttığı, sosyal destek seviyeleri arttıkça ağrı ve umutsuzluğun azaldığı saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda fibromiyaljili bireylerde ağrı, umutsuzluk ve sosyal destek düzeylerinin düzenli değerlendirilmesi, hemşirelerin bakımda bu konuları değerlendirmesi ve bu sorunlara yönelik bakımı planlaması, konu ile ilgili eğitim ve danışmanlık programları düzenlenerek farkındalığın artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between pain, hopelessness and social support levels in individuals with fibromyalgia. This descriptive and analytical study was conducted on 227 individuals who were admitted to the Physical Therapy and Rehabilitation Clinic of Sivas Numune Hospital between 1 June and 1 November 2019.The study data were collected using the individual promotion form, the Visual Analog Scale (VAS), the Beck Hopelessness Scale (BUÖ), the Multidimensional Perceived Social Support Scale (CBASDÖ). The data was analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences version 22) in a computer environment. In the study, it was determined that the individuals with fibromyalgia experienced moderate severity level of pain (6.91±1.11) and hopelessness (9.02±4.09) and that their social support levels were lower than the scale average score (40.95±18.97). Sociodemographic characteristics of individuals; age, educational status, duration of illness and self-perception of health effects on pain, hopelessness and social support levels were determined. In addition, there was a positive relationship between pain and hopelessness, a negative relationship between pain and social support, a negative relationship between hopelessness and social support, and pain and social support affected hopelessness. As a result, it was determined that individuals with fibromyalgia had low perception of social support where they experienced moderate pain and hopelessness. It was found that despair increased as the pain levels of the individuals increased and pain and hopelessness decreased as the social support levels increased. In line with these results, it is recommended that regular assessment of pain, hopelessness and social support levels in fibromyalgia patients, nurses evaluate these issues in care and planning care for these problems, and raising awareness by organizing training and consultancy programs on the subject.