Sporcularda kas yaralanma sıklığının MLCK geni ile ilişkisi
Relation between muscle injury incidance and MLCK gene
  1. Tez No: 604228
  2. Yazar: ŞULE ÖZGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ SIRRI ÇAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Spor, Genetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: MLCK geni, dayanıklılık, güç, kas yaralanma sıklığı, spor, MLCK gene, endurance, power, muscular injury incidence, sports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışma, sportif aktiviteler sırasında gerçekleşen kas yaralanması sıklığında, bireylerin genetik yapılarının etkileri incelendi. Bu amaçla, kasılma mekanizmasında etkili MLCK genindeki polimorfizmler ile kişilerin kas yaralanma geçmişi verilerinin incelenmesi hedeflendi. Sık kas hasarı yaşayan sporcuların, belirli bir genetik profili varsa, antrenman stratejilerinin ona göre düzenlenmesi konusunda literatüre katkı sağlanması amaçlandı. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya 18-65 yaş arası, en az iki yıllık antrenman geçmişi olan, 30 kadın 67 erkek olmak üzere 97 gönüllü sporcu katıldı. Gen analizleri için kan örneği alınarak, kas yaralanma sıklığı anketi uygulandı. Katılımcılar, bir sezonda ve tüm spor hayatı boyunca sık/az kas yaralanması yaşayanlar, güç sporu yapanlar ve dayanıklılık sporu yapanlar olarak gruplandırıldı. Analizler sonucunda belirlenen genotipler ile gruplar arasındaki ilişkilere bakıldı. Bulgular: Bu çalışmada C37885A gen bölgesi için, CC genotipine sahip güç sporcularının bir sezondaki kas hasarı yaşama sıklığı, AA ve TT genotipine göre anlamlı derecede daha az bulundu. Aynı gruptaki AA genotipine sahip sporcularda ise sakatlık sıklığının diğerlerine oranla daha fazla olduğu görüldü. Sonuçlar: Bu çalışma farklı genotiplerin, kişilerin kas hasarı sıklığındaki etkisini ortaya koymada öncü bir çalışma olmuştur. Sık kas yaralanması açısından CC aleline sahip sporcuların daha avantajlı, AA aleline sahip sporcuların daha dezavantajlı olduğu söylenebilir. Antrenörler, bu bulgular ile sporcularının genetik özelliklerine bakarak, spor yaralanmalarından korunma stratejilerinin geliştirebilirler.
Özet (Çeviri)
Department :Physical Education and Sport Sciences Objective: Aim of the study was to evaluate if there is a genetic between incidance of muscle and tendon injuries and one MLCK gene polimorphisms. Materials and methods: 97 athletes (30 women, 67 men; 18 to 65 y.o.) participated to the study voluntarily. Athlethic experiences of our cohort was between two years and more. MLCK gene polimorphisms were analyzed from blood samples of participants. Participants were subjected to a questionary which focused on incidence of injury per a year and for their throughout athlethic carriers. Findings: In the present study, for the power athletes group of C37885A gene region, the frequency of muscle injury frequencies were lower for athletes with CC genotype of MLCK gene. However, athlethes which having AA or TT genotypes were exposed to higher as compared to CC genotyped athletes. Participants with AA genotype experienced highest injury frequencies than the others. Conclusion: It may be said that athletes with CC allele are more advantageous with regard to muscle injury frequencies. However, participants having AA genotypes seems to have a high risk of muscular injuries during athletic trainings or competehigh more disadvantageous. This information, coaches can develop strategies to prevent sports injuries by looking at the genetic characteristics of their athletes.