Burdur ili acil sağlık hizmetlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi (2013-2017 yılları arası)
Retrospective evaluation of emergency health services in Burdur province (2013-2017 between)
- Tez No: 604494
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜMİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, İlk ve Acil Yardım, Public Health, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Ambulans, acil sağlık hizmetleri, vaka, retrospektif, Ambulance, emergency health services, case, retrospective
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık ve Biyomedikal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma da Burdur ilinde 2013-2017 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde verilmiş olan tüm acil sağlık hizmetleri retrospektif olarak incelenmiştir. İncelenen vakalar çağrı nedenlerine, ön tanılarına, sonuçlarına göre incelenmiş olup yaş, cinsiyet faktörleri ve değişkenler gibi vb. parametreler 5 yıllık süreçte ayrı ayrı aylara bölünerek analizleri yapılmıştır. Burdur ili 112 acil sağlık ekipleri 2013-2017 yılları arasında 44,724 erkek 37,552 kadın olmak üzere toplamda 82,276 kişiye hizmet vermiştir. Toplam vakaların özellikle yaz aylarında yükseldiği ortaya çıkmıştır. Ambulans çıkışlarının çağrı nedenlerine göre dağılımı değerlendirildiğinde toplamda 96,957 vaka yapılmıştır. Vakaların 65,207'si (%67,25) medikal vaka, 14,165'ni (%14,60) trafik kazası vakaları oluşturmuştur. 2013 yılında ön tanı almış ve sistemlere göre ayrılmış vaka sayısı 15,695'tir. 2014 yılında 17,110 vaka tanı almış ve hastalıklara göre sistemlere ayrılmıştır. 2015 yılındaki toplam exitus sayısı 271'dir. 2016 yılında sonuçlanmış vaka sayısı 20,998 olup 2017 yılında sonuçlanmış vaka sayısı toplamda 22,130'dur. Sonuç olarak Ambulans kullanım oranlarında her yıl artış gözlenmiştir. Burdur ilinde vaka yerine ulaşım oranları zorlu kış şartlarında bile kentsel vakalarda ortalama %98,75, kırsal vakalarda ortalama %97,32 olduğu görülmüştür. Özel hastanelere nakil sayılarında 2013 (%1,73) yılından 2017 (%4,96) yılına kadar artma olduğu saptanmıştır. Önceki yıllarda %76'larda olan gereksiz arama oranı 2017 yılında %62'lere kadar indiği görülmüştür. Bu oranın daha da düşmesi hedeflenmeli, bilgilendirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, retrospectively examined all emergency health services provided in Burdur province during the 5-year period between 2013-2017. The cases examined according to the reasons for the call, their preliminary diagnosis, their results, such as age, gender factors and variables, etc. the parameters were divided into separate months during the 5-year period. The 112 emergency medical teams of Burdur province served a total of 82,276 people, including 44,724 males and 37,552 females between 2013 and 2017. Total cases appeared to rise, especially during the summer months. A total of 96,957 cases were made when the distribution of ambulance exits according to call reasons was evaluated. Of the cases, 65,207 (67.25%) were medical cases and 14,165 (14.60%) were traffic accident cases. In 2013, the number of cases that received a preliminary diagnosis and were separated by systems was 15,695. In 2014, 17,110 cases received diagnoses and were divided into systems based on diseases. The total number of exitus in 2015 is 271. The number of cases concluded in 2016 was 20,998 and the number of cases concluded in 2017 was 22,130 in total. As a result, there has been an increase in ambulance usage rates every year. Transportation rates in Burdur province were 98.75% in urban cases and 97.32% in rural cases, even in harsh winter conditions. There was an increase in the number of transfers to private hospitals from 2013 (1.73%) to 2017 (4.96%). The rate of unnecessary calls, which had been 76% in previous years, was seen to be down to 62% in 2017. It should be aimed to reduce this rate further and information studies should be carried out.