Design of renewable energy source for embedded systems and implementation on complementary sensor structures
Gömülü sistemler için yenilenebilir enerji kaynağının tasarlanması ve tamamlayıcı sensör yapıları üzerinde uygulanması
- Tez No: 604529
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ALP KUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde artmakta olan enerji talebini karşılarken yaşamakta olduğumuz dünyanın dengesinin korunması, doğaya ve çevreye zarar vermemek dünyamız açısındanda önem kazanmıştır. Bu nedenlerden dolayı yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması günü günden daha çok önem kazanmaktadır. Gömülü işletim sistemlerine günlük hayatta kullanmakta olduğumuz elektronik cihazların birçoğunda sık sık karşılaşmaktayız. Bu sistemler kullandığımız elektronik cihazların sistemlerine bütünleştirilerek kullanılmaktadır. Bu çalışmamızın amacı Gömülü işletim sistemleri için yenilenebilir enerji kaynağı kullanan yöntemler oluşturmak ve tasarlanmış yöntemi bu işletim sistemi üzerinde uygulamaktır. Ancak, çalışmamızda yenilenebilir enerji kaynaklarının sürekli olmayan bir yapıda olmaları güvenilirliğinin az olmasına sebebiyet verdiğinden, bu sorunun çözümünün sağlanması için güneş ve rüzgar enerjisi hibrit bir şekilde kullanılmıştır. Çalışmamızda daha çok enerji tasarrufu yaparak şebekeden bağımsız bir şekilde çalışan sistemin tasarlanması, ayrıca sistem üzerinde monte edilmekte olan sensörlerden kesin ve doğru sonuçlar elde edilmesi sağlanmıştır. Tasarlamış olduğumuz projede hibrid sistemi yaz-kış enerji ihtiyacımızın karşılanmasını bize sağlamaktadır. Ayrıca, hibrit sistemden elde edilen enerji şarj edilebilir LiPo pil üzerinde depolanarak olası bir enerji kesintisi sonucu oluşabilecek arızada önlenmiş bulunmaktadır. Projede, sensörleri monte etmek ve çalıştırmak için Arduino Uno kullanılmaktadır. Arduino üzerine havanın sıcaklık ve nem oranının tespiti için sensör monte edilmiştir. Sensörlerden elde edilen veriler bluetooth modül ile merkezi bilgisayara gönderilmekte ve projenin kontrolü elde edilen verilere göre güvenilir bir şekilde bilgisayar tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, sensörlerin verileri Arduino üzerine monte edilmiş LCD ekran üzerinde görülmekte ve SD kart ile kayıt edilmektedir. Bu şekilde sistemin ve elde edilen verilerin güvenli bir şekilde korunması sağlanmıştır. Ayrıca, tasarımın doğruluğu, kullanılabilirliği ve performansı hem çalıştırılarak ve hem de simülasyonu yapılarak kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
While meeting the increasing energy demand today, preserving the balance of the world we live in and not harming nature and the environment has gained importance for our world. For these reasons, the use of renewable energy sources is becoming more and more important. We often encounter embedded operating systems in most of the electronic devices we use in everyday life. These systems are used by integrating these electronic devices. The main goal of this thesis is to find methods using a renewable energy source for embedded operating systems and to apply the designed method on this operating system. However, in our study, since the non-continuous structure of renewable energy sources causes low reliability, this discontinuity of solar and wind energy has been tried to be tolerated by using hybrids to solve this problem. In our study, the system is designed to operate more independently of the network by saving more energy, and it is ensured that accurate and accurate results are obtained from the sensors installed on the system. In the project we designed, the hybrid system enables us to meet our summer and winter energy needs. Also, the energy obtained from the hybrid system is stored on a rechargeable Lithium-Polymer (LiPo) battery so that system is maintained whenever a failure happens in the energy with the hybrid system. It is applied to Arduino Uno in the designed project to install and operate the sensors. The sensor is mounted on Arduino to determine the temperature and moisture of the environment. The information achieved from the sensors are sent to the central computer via a Bluetooth module and the control of the project is provided by the computer reliably according to the data obtained. Also, the data of the sensors are presented via the screen having LCD properties. Recording is done via the SD card. In this way, it is ensured that the system and the obtained data are safely protected. Also, the accuracy, usefulness, performance of the proposed design has been proven by operating and simulating.
Benzer Tezler
- Yenilenebilir Enerji Tabanlı Şebekeden Bağımsız Akıllı Enerji Sisteminin Tasarım ve Denetimi
Design and Control of Renewable Energy Based Off-Grid Smart Energy System
CEM MORKOÇ
Doktora
Türkçe
2023
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolBilecik Şeyh Edebali ÜniversitesiEnerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. UĞUR YÜZGEÇ
- Telecommunication power system: Energy saving, renewable sources, and environmental monitoring
Telekomünikasyon güç sistemi: Enerji tasarrufu, yenilenebilir kaynaklar ve çevre izleme
BASSAM ZAYER SALMAN AZZAWI
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiÇankırı Karatekin ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MURAT ARI
- Elektrik üretim kaynaklarının paylarının ve etkilerinin belirlenmesi için bir sistem tasarımı ve uygulaması
A system design and implementation for determining the shares and the impact of electricity generation sources
MERYEM NUR MORGÜL TUMBAZ
Doktora
Türkçe
2023
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiSakarya ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜMTAZ İPEK
- Optimum güneş ışığı yön tesbiti için akıllı takip sistemi tasarımı
Intelligent pursuit system design for optimum sun ligh direction stabilization
FATİH BAŞARIŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiSakarya ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. AHMET TURAN ÖZCERİT
- Development of renewable energy circuit component
Yenilenebilir enerji devresi bileşeninin geliştirilmesi
KALEID WALEED ABID
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiGaziantep ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ERGUN ERÇELEBİ