Eskiçağ Ön Asya toplumlarında görülen salgın hastalıklar
Epidemics in Asia Minor societies in ancient times
- Tez No: 604991
- Danışmanlar: PROF. DR. ESMA REYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ancient Egypt, Ancient Mesopotamia, Ancient Anatolia, medicine, epidemic, paleopathology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
“Eskiçağ Ön Asya Toplumlarında Görülen Salgın Hastalıklar”isimli bu çalışmada, Eski Mısır, Eski Mezopotamya ve Eski Anadolu'da görülen hastalıklar, özellikle de salgın hastalık kavramı ele alınmıştır. Salgın hastalık kavramı antik döneme ait metinler ve arkeolojik buluntular çerçevesinde ele alınmıştır. Eski Mısır, Eski Mezopotamya ve Eski Anadolu topluluklarının sosyal, ekonomik, dini ve askeri yönleri incelenerek sağlıkla ilgili konular tespit edilmiştir. Bu çerçevede tıbba bakış ve salgın hastalık tanımı yapılmıştır. O döneme ait kemik, iskelet ve diş kalıntıları üzerinde yapılan paleopatolojik ve paleoarkeolojik araştırmalar irdelenerek salgın hastalıkların tarihçesi çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırmalar sonucu elde edilen bulgulardan yola çıkılarak Eskiçağ'da Ön Asya coğrafyasında veba, kızamık, çiçek, dizanteri tüberküloz, osteomiyelit, cüzzam, sıtma, iltihaplı enfeksiyon gibi salgın hastalıklarının görüldüğü tespit edilmiştir.Antik dönemde salgın hastalıklar, tanrıların veya kötü ruhların insanları cezalandırması olarak nitelendirilmiştir. Tedavi ediciler tarafından, inançlara dayalı olarak yapılan uygulamalarla salgın hastalıklara müdahale edilmeye çalışılmıştır. Tedavi yöntemleri olarak büyü, sihir, dua, bitkisel karışımlar ile bazı cerrahi müdahaleler uygulanmış, cüzzam ve veba gibi salgınlarda hastalıklı insanların şehir dışına çıkarılması söz konusu olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study titled as“Epidemics in Asia Minor Societies in Ancient Times”, the illnesses, especially epidemics, observed in Ancient Egypt, Ancient Mesopotamia and Ancient Anatolia were discussed. The concept of epidemics was reviewed within the framework of texts and archeological findings in ancient times. After the information about social, economic, religious and military lives of the societies of Ancient Egypt, Ancient Mesopotamia and Ancient Anatolia were analyzed, the issues related with health were detected, the perspective towards medicine was found and the definition of medicine was made. The bones, skeletons and teeth remnants of the ancient time were examined in terms of paleopathology and paleoarcheology, and the history of epidemics was tried to be found. According to the findings obtained from the researches, it was detected that epidemics such as plague, measles, pox disease, dysentery, tuberculosis, osteomyelitis, leprosy, malaria, inflammatory infection, etc. were observed in Asia Minor geography in Ancient Times.In ancient times, the epidemics were described as the punishment of people by the gods and evil spirits. With the applications based on beliefs, the epidemics were tried to be intervened by health professionals at that time. As the methods of treatment, spell, magic, pray, herbal mixtures and some surgical operations were applied, and during the epidemics such as leprosy and plague, the infected persons were sent out of the cities.