Koroner arter bypass cerrahisinde losartan' ın internal torasik arter, radial arter ve safen ven greftlerindeki nitrik oksit düzeyine etkisi
  1. Tez No: 605032
  2. Yazar: CENK İNDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TURAN BERKİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: CABG, Losartan, Nitrik Oksit, Greft açıklığı, CABG, Losartan, Nitric Oxide, Patency
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Losartan'ın Nitrik Oksit (NO) greft açık kalma süresine olumlu etkisinin var olup olamayacağı invitro irdelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, yaşları 41-70 arasında ve 3 tanesi kadın olan 13 hasta ile yapıldı. İnternal torasik arter, radial arter ve safen ven greft örnekleri ikişer tane alındı.“Kontrol Grubu”ve“Losartan İnkübe Edilmiş Grup”olmak üzere ayrıldı. NO, Griess yöntemi kullanılarak ölçüldü. Kruskal Wallis Oneway ANOVA analizi ile değerlendirildi. Post Hoc test olarak Tukey ve Bonferroni testleri uygulandı. Sonuçlar: Kontrol grubu NO değeri, İTA greftinde anlamlı olarak yüksek ölçülmüştür. Losartan ile inkübasyon yapılan grupta İTA ve RA greftlerindeki NO artışı kontrol grubuna göre anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: Whether or not Losartan has a positive effect on Nitric Oxide (NO) graft patency is invitro evaluated. Material and Method: The study was carried out with 13 patients aged between 41-70 years and 3 of them were female. Internal thoracic artery, radial artery and saphenous vein graft samples were taken.“Control Group”and“Losartan Incubated Group”were made in two groups. NO levels were Griess method. Analysis; Kruskal Wallis Oneway was evaluated by ANOVA ; Tukey and Bonferroni tests were used as post hoc test. Results: The NO value of the control group was significantly higher in the ITA graft. The increase in NO in the ITA and RA grafts in the group incubated with losartan was not significant compared to the control group.