Lise öğrencilerinin öz-yeterlikleri ile üst-bilişsel farkındalıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the correlation between high school students self-efficacy and their metacognitive awareness
- Tez No: 605260
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR KIVILCAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üst Biliş, Üst Bilişsel Farkındalık, Öz-Yeterlik, Öz-Yeterlik Algısı, Metacognition, Metacognitive Awareness, Self-Efficacy, Self-Efficacy Perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, Lise Öğrencilerinin Öz-Yeterlikleri ile Üst-Bilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişkiyi incelemek ve bunların sınıf düzeyi, yaş, cinsiyet ve okul türüne göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Uygun örneklem yöntemi ile oluşturulan araştırmanın örneklemini 2018–2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ikisi özel biri devlet olmak üzere üç okulda eğitim gören 303 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada; 1981 yılında Jerusalem ve Schwarzer tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Yılmaz, Gürçay ve Ekici (2007) tarafından yapılan Akademik Öz yeterlik Ölçeği, Schraw ve Dennison (1994) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Akın, Abacı ve Çetin (2007) tarafından yapılan Biliş ötesi Farkındalık Envanteri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili yapılan analizler, ANOVA, t- Testi, korelasyon analizi ve Tukey testi ile yapılmıştır. Veri analizleri sonucunda, öğrencilerin öz yeterlik ve üst biliş düzeylerinin cinsiyete göre anlamlı bir fark göstermediği tespit edilmiştir. Öz yeterlik testi sonuçlarına bakıldığında okul türü, yaş ve sınıf düzeyine göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öğrencilerin üst bilişsel farkındalık düzeylerinde bilişin bilgisi alt faktöründe sınıf düzeylerinde, açıklayıcı bilgi, durumsal bilgi ve prosedürel bilgi alt faktöründe yaşa, cinsiyete, sınıf düzeyine göre anlamlı bir fark saptanmamıştır. Üst bilişsel farkındalık ve bilişin bilgisi alt boyutları okul türü açısından incelendiğinde özel okullar yönünden anlamlı bir fark gözlenmiştir. Bilişin bilgisi, açıklayıcı bilgi, bilişin düzenlenmesi ve planlama boyutunda özel okullar lehine anlamlı bir fark gözlenmiştir. Araştırmanın temel problemi olan öğrencilerin üst bilişsel farkındalık düzeyleri ile öz-yeterlik düzeyleri arasındaki ilişki düzeyinde ise pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between self-efficacy and metacognitive awareness of high school students and to determine whether they differ according to grade level, age, gender and type of school. The sample of the study, which was formed with the appropriate sampling method, consisted of 303 students who were educated in three schools, two of which are private and one of them are in the European side of Istanbul in the 2018-2019 academic year. In the study; Academic Self-efficacy Scale developed by Jerusalem and Schwarzer in 1981 and adapted by Yılmaz, Gürçay and Ekici (2007), and Transcognitive Awareness Inventory developed by Schraw and Dennison (1994) and adapted by Akın, Abacı and Çetin (2007) is used. ANOVA, t-test, correlation analysis and Tukey test were used to analyze the data obtained from the study. As a result of the data analysis, it was found that the self-efficacy and metacognition levels of the students did not show a significant difference according to gender. When the self-efficacy test results were examined, no significant difference was found according to school type, age and grade level. No significant difference was found in the cognitive awareness levels of the students in the cognitive sub-factor, grade levels, explanatory information, situational information and procedural information sub-factor according to age, gender and grade level. When the sub-dimensions of metacognitive awareness and cognition were examined in terms of school type, a significant difference was observed in terms of private schools. A significant difference was observed in favor of private schools in cognitive knowledge, explanatory information, organizing cognition and planning. In the relationship between metacognitive awareness levels and self-efficacy perception levels of the students who are the main problem of the study, a significant positive relationship was found to be moderate.