Oyun ve sıkıntı üzerine felsefi bir inceleme
A philosophical study on play and boredom
  1. Tez No: 605352
  2. Yazar: HAZAL GÜLCE GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, sıkıntı, postmodernizm, Nietzsche, yaratıcı sıkıntı, yaratım oyunu, ebedi dönüş, oyunbozan, Boredom, play, postmodernism, Nietzsche, creative boredom, creative play, eternal recurrence, spoilsport
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sınırlarının belirsizliği nedeniyle“oyun”ve“sıkıntı”kavramlarına felsefe çoğunlukla temkinli yaklaşmıştır. Kuramsallaştırılması bir hayli zor olan bu iki kavramı sadece felsefi yönden ele almanın yetersiz kalacağı düşünülerek dinamik bir yaklaşım tercih edilmiştir. Kavramların tarihsel arka planı, etimolojisi ve psikolojik kökenleri filozofların düşünceleri eşliğinde ele alınmış ve anlam yükünün zamanla nasıl gelişip değiştiği gösterilmeye çalışılmıştır.“Oyun”kavramına ait felsefi metinler antik döneme kadar uzanırken“sıkıntı”kavramına ait metinlerin yalnızca çağdaş felsefeyle sınırlı kalması ilgi çekicidir. Dolayısıyla bu iki kavramın karşılaştırılabilmesi yalnızca Nietzscheci postmodern bir tavırla gerçekleşebilir. Bu çalışmanın amacı; zamanı bir ürün gibi tüketen, hayata anlam yükleme arzusunun faydasızlığını kabullenen, yaratıcılıktan uzak, atalete sürüklenmiş bireyler topluluğu olarak varoluşundan memnuniyetsiz 21. yüzyıl insanının“oyun”ve“sıkıntı”döngüsünün felsefi yolculuğunu yansıtmaktır.
Özet (Çeviri)
Due to the uncertain boundaries of“boredom”and“play”, philosophy usually approached this notions with caution. With considering difficulties about theorizing these two concepts, there are preferred not only a philosophical point of view but also a dynamic approach. The historical background, etymology and psychological origins of the concepts are discussed in the light of philosophers' thoughts, then indicated how their meanings changed and/or developed over the time period. It is very interesting that while the philosophical texts of the concept of“play”depends on the ancient period, while the texts on“boredom”are limited in the boundaries of contemporary philosophy. Therefore comparing these two notions is only possible with the help of the postmodern nietzschean approach. The purpose of this study is; reflect the unimaginative, stagnant 21st century people who consume the time just like a product, dissatisfied with their existence, accepted the uselessness of ascribing a meaning to life and their philosophical journey on the“boredom”and“play”cycle.