Agression of African-American characters: A Study in August Wilson's selected plays
Afrika kökenli Amerikalı karakterlerin saldırganlığı: August Wilson'ın seçilmiş oyunları üzerine bir çalışma
- Tez No: 801690
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDAT İŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Afrika kökenli Amerikalılar, Sömürge Sonrası, Aggression, African-Americans, Post-colonial
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Afrika kökenli Amerikalı oyun yazarı August Wilson'ın eserlerinde Amerikan halkı, belirgin bir şekilde betimlenen birçok sosyal meseleler ve kültürel sorunlardan muzdariptir. Realist bir oyun yazarı olan Wilson (1945-2005), sömürge sonrası meydana gelen psikolojik sorunların derinlemesine incelendiği oyunlarında Afrika kökenli Amerikalıların sömürge sonrası durumlarını tasvir etmiştir. Wilson'ın altını çizdiği psikolojik sorunlardan biri saldırganlık ve bunun altında yatan nedenler bu çalışmanın odak noktası olan bir temadır. Genel olarak, beyaz Amerikan toplumu, siyahi bireyler tarafından işlenen suçların yüzdesine referansla desteklenen bir bakış açısıyla, Afrika kökenli Amerikalı erkekleri saldırgan, suçlu bireyler olarak tasvir eder. Bu çalışma, siyahi erkeklerin saldırgan davranışlarına neden olan geçerli nedenleri ortaya koyarak bu olumsuz klişeyi ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, iki teorisyenin çalışmasına dayanan sömürge sonrası bir psikanalitik yaklaşımı izler: Franz Fanon ve Amos Wilson. Fanon ve Wilson'a göre siyahi erkeklerin saldırganlığı ve suçlu davranışları baskının belirtisidir. Sömürge dönemi boyunca, binlerce kişiyi sömüren ve eziyet eden kölelik sistemi yüzünden Afrikalı erkekler ırksal olarak baskı altında olmuşlardır. Aksine sömürge sonrası dönemdeki baskı, genç siyahi erkekleri suçlu bireylere ve saldırganlığa dönüştüren sosyo-ekonomik sıkıntı somutlaştırılmıştır. Böylelikle saldırganlık, Afrika kökenli Amerikan topluluğunu saran suçların sorumluluğunu taşıyan hegemonik beyaz Amerikalılara atfedilir. Saldırganlık temasını tahlil etmek için 20. Yüzyıl boyunca siyahi erkeklerin saldırganlığının izini sürecek şekilde kronolojik olarak üç oyun seçilmiştir. Netice itibariyle bu tez dört kısma bölünmüştür. Birinci kısım teorik ve tarihsel bir geçmiş bulundurur. İkinci kısım Ma Rainey's Black Bottom (1981) kitabını ele alır ve saldırganlığın iki türünün farklı sonuçlarını ele alır. Üçüncü kısım Fences (1985) oyununu inceler ve saldırganlığın olumsuz sonuçlarına ışık tutar. Dördüncü kısım King Hedley II oyununa değinir ve Afrika kökenli Amerikalı erkeklerin saldırganlığına bir çözüm sunar. En sonunda ise, tezin sonuç bölümü çalışmanın bulgularını özetler.
Özet (Çeviri)
The American society suffers from various social problems and cultural issues that are vividly represented in the works of the African-American dramatist August Wilson. As a realistic dramatist, Wilson (1945–2005) depicts African Americans' postcolonial situation in his plays, which probe the psychological problems that emanate from postcolonial conditions. One of the psychological problems that Wilson has highlighted is aggression, along with its underlying reasons, a theme that is the focus of this study. Generally, white American society portrays African-American males as aggressive, criminal individuals, a perspective which is often backed up with reference to the percentage of crimes committed by black individuals. This study aims to dismantle this negative stereotype by divulging the pertinent reasons that provoke black males' aggressive behavior. This study follows a postcolonial psychoanalytic approach that relies on the works of two theorists: Frantz Fanon and Amos Wilson. According to Fanon and Wilson, black males' aggressive, criminal behaviors are symptoms of oppression. During the colonial era, African males had been racially oppressed through the system of slavery, which exploited and tormented thousands. In contrast, in the postcolonial era, oppression is embodied in the socioeconomic stresses, which transform young black males into aggressive and criminal individuals. Thus, aggression is ascribed to the hegemonic white Americans who bear the responsibility for the crimes that have pervaded the African-American community. In order to analyze this theme of aggression, three plays were selected chronologically so as to trace the aggressiveness of black males in the course of the twentieth century. Consequently, this thesis is divided into four chapters. Chapter One provides a historical and theoretical background. Chapter Two tackles Ma Rainey's Black Bottom (1981) and dissects the different results of two types of aggression. Chapter Three studies Fences (1985) and sheds light on the negative consequences of aggression. Chapter Four deals with King Hedley II (1999) and presents a solution to the aggressiveness of African-American males. Finally, the conclusion of the thesis summarizes the findings of the study.