Türkiye'de pamuk üretimi için bir öngörü modeli: var yaklaşımı
A prediction for cotton production in Turkey modeled: Existence approach
  1. Tez No: 605444
  2. Yazar: ÖZLEM KOKLUĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA KAYALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk Sektörü, Granger Nedensellik Testi, VAR, Cotton Sector, Granger Causality Test, VAR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, 1980 yılından 2019 yılına kadar 39 yıllık periyottaki pamuk sektörü incelenerek, Türkiye'nin pamuk lifi üretimi, üretim alanları, tüketim, pamuk ihracatı, pamuk ithalatı ve pamuk fiyatları arasındaki karşılıklı etkileşimi belirleyerek, VAR modelinden yararlanılarak geleceğe yönelik öngörü yapmak hedeflenmiştir. Dünyada ve Türkiye'de pamuk önemli bir üründür. Türkiye'de pamuk ekim alanları, 39 dönemlik periyotta % 23 azalmış olmasına rağmen, verime bağlı olarak pamuk üretim miktarı %95 artmıştır. Türkiye, pamuk yetiştiriciliğinde iç piyasayı karşılayabilecek durumdayken son dönemlerde dünya piyasalarındaki gelişmeler, girdi masraflarındaki yükselişler, tüketimin artması, destekleme politikalarının yetersiz kalması gibi sebeblerden dolayı Türkiye ithalatçı bir ülke konumuna gelmiştir. Pamuktaki maliyet sorununun çözülmesi, üretimin artırılması ve dünya fiyatlarıyla rekabet edilebilmesi için pamuk politikaları tekrardan düzenlenmelidir. Pamuk destekleme primleri, rakip ülke koşulları ve dünya fiyatları göz önünde bulundurulmalı ve maliyet düşürücü tedbirler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, examining the cotton sector in up to 39-year period 2019 to 1980, Turkey's cotton fiber production, production areas, consumption of cotton exports, by determining the interaction between cotton importing and cotton prices, aimed to make predictions for the future by utilizing a VAR model. Cotton in the world and Turkey is an important product. the cotton fields in Turkey, although decreased by 23% in 39-term period, the amount depending on the efficiency of cotton production increased 95%. Turkey, developments in world markets while the last period to meet the domestic market in cotton cultivation, the rise in input costs, the increase in consumption, due to reasons such as inadequate to support policies Turkey importer has become a country. Cotton policies should be reorganized in order to solve the cost problem in cotton, increase production and compete with world prices. Cotton support premiums, competing country conditions and world prices should be considered and cost-reducing measures should be taken.