İsbirlikçi gri yöneylem arastırması oyunları
Cooperative grey operations research games
- Tez No: 605443
- Danışmanlar: PROF. DR. SIRMA ZEYNEP ALPARSLAN GÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Gri Sayılar, Kooperatif gri oyunlar, Belirsizlik, GriShapley değeri, Gri çözümler, Geçici iskan, Deprem, Tesis Yeri Durumları, Havalimanı durumları, Baker-Thompson kuralı, Lojistik Ağı, Gri akış problemi. 2019, 96 sayfa, Grey Numbers, Cooperative grey games, Uncertainty, Grey Shapley value, Grey solutions, Temporary Housing, Earthquake, Facility Location Situations, Airport situations, Baker-Thompson rule, Logistic Network, Grey flow problem
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Doktora Tezi İSBİRLİKÇ GRİ YÖNEYLEM ARASTIRMASI OYUNLARI Emad Fathi Hussien QASIM Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. S. Zeynep ALPARSLAN GÖK Bu tez, kooperatif Gri Oyun Teorisinin, ulaşım durumlarını, geçici barınma sorunlarını, Havaalanı sorunlarını ve belirsiz koşullarda insani yardım operasyonlarını desteklemek için özel kuruluşlar arasında adil bir maliyet payı oluşturmamıza yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu tezde Gri verilerin kullanılarak geleneksel taşıma oyunları genişletilmektedir. Kooperatif Gri oyunları sunulmakta ve eşdeğer artı çözümleri paylaşılmasına odaklanılmaktadır. Ulaşım koşullarında, Gri oyunlarının taşınması için merkezin yetersizliği ispatlanmış ve buna ek olarak verilen temel taşıma durumlarının Gri çekirdeği i ve çift Gri optimal çözümleri arasındaki bağlantı ile bazı ilgili sonuçlar ver- İlmiştir. Kare çekirdeği ve karamsar ve iyimser olmak üzere iki senaryo kullanılarak Gri çekirdek karakterize edilmiştir. Dahası, bu çalışmada, geçici konut sorununu desteklemek için belirsizlik altındaki tesis yer oyunları kullanılmıştır. Geçici barınma, felaketin önleyici hazırlık olarak ortaya çıkmasından önce başlatılması gereken bir yöntem olabilir. Geçici yapılar olmasına rağmen, konut binaları acil durumlarda üretilebilecek en önemli bileşenlerden biridir ve yeniden yapılanmaya ve daha iyi toparlanmaya katkıda bulunur. Çalışmamız ayrıca, pist parçalarının maliyetlerinin belirli aralıklarla verildiği havalimanı durumları ile ilgilidir ve bir aralıklı havalimanı durumunun tahsis problemi ve Gri çözümleri ile ilgili bazı özellikler belirtilmiştir .Gri Baker Thompson kuralı, Gri Baker Thompson kuralının bazı özelliklerini gözden geçirerek ve ana ve küçük aksiyomları kullanarak Gri BakerThompson kuralının aksiyomatik karakterizasyonunu verilmiştir. ˙İlk karakterizasyon GIES kullanılarak verilmiştir. ˙İkinci karakterizasyon GCUR kullanılarak verilmiştir. Üçüncü karakterizasyon GCLAST kullanılarak verilmiştir. Son olarak, insancıl lojistiği geliştirmek ve yardım operasyonlarını destekleyen özel kuruluşlar arasında adil bir maliyet dağılımı bulmak için Gri çözümleri ile birlikte bir Gri Oyunu Teorisi kullanılmıştır. Bu tezde ,Gr i çözümlerini karşılaştıran örnekler verilerek Gri Shapley değeri, Gri Banzhaf değeri, GCSI değeri, GENSCI değeri ve GED değeri gibi bir dizi Gri çözümü gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis COOPERATIVEGREYOPERATIONSRESEARCHGAMES Emad Fathi Hussien QASIM Süleyman Demirel University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department ofMathematics Supervisor: Prof. Dr. S. Zeynep ALPARSLAN GÖK This thesis shows that cooperative Grey GameTheory can help us to establish afair cost share between private organizations to support transportation situations, temporary housing problems, airport problems and humanitarian relief operations in uncertain conditions. In this thesis, we broaden traditional transportation games by using Grey data. We present cooperative Grey games and place a spotlight on sharing equivalent surplus solutions. In transportation situations, it mightin fulence the optimal amount of merchandise. There fore a measure of items transport makers to retailers are necessary. We prove the nonemptiness of the dim center for thet ransportation of Grey games and some results on the connection between the Grey core and the double Grey optimal solutions of the basic transportation situations at are additionally given. We characterize the Grey core using the square operatoran dusing two scenarios such as pessimistic and optimistic. Moreover, inthisstudy, we use facility location games under uncertainty to support the temporary housing problem. Temporary accommodationmay be a method that ought to be started prior to the occurrence of disasteras preventative preplanning. In spite of being temporary constructions, the housing buildings are one of the most essential component stobe produced in emergency situations, and which contribute to reconstruction and better recovery. Our study also deals with airport situations where the costs of pieces of runways are given by intervals, and we recall some properties regarding an allocation problem of an interval airport situation and Grey solutions. We study the Grey Baker Thompson rule, review some properties of the Grey Baker Thompson rule, and we give the axiomatic characterization of the Grey Baker Thompson rule by using the majör and the minör axioms. The first characterizationis given by using GIES. The second characterizationis given by using GCUR. The third characterization is given by using GCLAST. Finally, we use a cooperative Grey Game Theory with Grey solutions to improve humanitarian logistics and to find a fair cost allocation between private organizations that support relief operations. In this thesis, we have shown a number of concepts of the Grey solutions, such as the Grey Shapley value, the Grey Banzhaf value, the GCSI- value, the GENSCI- value and the GED- value by giving examples comparing the Grey solutions.