Astrositomlarda damar proliferasyonunun morfometrik ölçümü ile CD44 ve fibronektin immun dokukimyasal belirlenmesinin prognostik önemi (70 olgu)
- Tez No: 60587
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞEREFETTİN CANDA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Astrositom, Anjiogenez, CD44, Fibronektin 31, Astrocytomas, Angiogenesis, CD44, Fibronectin 32
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Astrositomlar intrakranial neoplazilerin çoğunluğunu ve en karmaşık kümesini oluşturmaktadır. Klinik davranışları birçok parametreye dayanmaktadır. Tümörlerde damarlanmanın kantitatif olarak, birçok parametre ile karşılaştırılarak saptanması güncelliğini koruyarak sürmektedir. Neoplazide hücre-hücre ilişkisi kadar hücre-matriks arasındaki ilişkilerdeki değişiklikler kanser biyogenezinde araştırılan güncel bir konudur. CD44 extraselluler matrixte bulunan hyalüronan için reseptör görevi olan bir integral membran glikoproteinidir. Fibronektin (FN) extraselluler matriks ve vücut sıvılarında bulunan yüksek moleküler ağırlıklı adeziv glikoproteindir. Bu çalışmada değişik derecelerde 70 astrositom olgusunda damarlanmanın kantitatif ölçümü ile standart CD44 ve fibronektinin immun dokukimyasal ekspresyonu araştırılmıştır. Ayrıca bu parametrelerin derece, yaş, prognoz, diferansiyasyon, nüks varlığı ile istatistiksel ilişkisi incelenmiştir. Benign olgularda VSD ortalaması malign olgulardan belirgin daha düşüktür. VSD derece, prognoz ve diferansiyasyon ile ilişkili; nüks ile ilişkisiz bulunmuştur. Benign olgularda NVES ortalaması malign olgulardan daha düşüktür. NVES diferansiyasyon ile ilişkili saptanırken; derece, prognoz ve nüks varlığı ile ilişkisiz saptanmıştır. VSD astrositomlarda damarlanmanın kantitatif değerlendirilmesinde NVES' e göre daha etkili bir yöntemdir. CD44 42 olguda pozitif, 28 olguda negatiftir. Malign olgularda ve ölen olgularda CD44 eksprese edilme olasılığı daha yüksek bulunmuştur. Ancak CD44 derece ve nüks ile anlamlı ilişki göstermemiştir. Astrositomlar %57 oranda vasküler bazal membranda ve perivasküler alanda FN ekspresyonu göstermişlerdir. Ancak derece, diferansiyasyon, prognoz ya da nüks ile anlamlı ilişki gözlenmemiştir. Astrositomlarda damarlanmanın kantitatif ölçümü, CD44 gibi membran glikoproteinlerinin ve FN gibi ESM proteinlerinin varlığının ve derece, prognoz ve nüks ile iüşkisinin araştırılması tümör biyogenezinde yeni görüşler açabilecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Astrocytomas constitute the most common and the most serious group of intracranial neoplasms. Clinical behavior of this tumor group depends on several parameters. Quantitative analysis of microvasculature of different tumors is a popular recent subject. The changes of cell-matrix interactions, as much as cell-cell interactions are involved in cancer biogenesis. CD44 is an integral membrane glycoprotein serving as a cell surface receptor for hyaluronan in extracellular matrix. Fibronectins (FNs) are high-molecular-mass adhesive glycoproteins present in the extracellular matrix (ECM) and in body fluids. This study included 70 astrocytomas in different grades. Morphometric assessment of vascularization, immunohistochemical expression ofCD44 and FN were investigated. Statistical relation of these three parameters with grade, differentiation, prognosis, relapse were evaluated. The mean of vascular surface density (VSD) was significantly higher in malignant cases than benign cases. VSD was also related with grade and prognosis but not with relapse. The mean number of vessels per stroma (NVES) was related with differentiation but not with grade, prognosis and relapse. VSD was more effective in assessment of vasculature than NVES in astrocytomas. CD44 was positive in 42 cases and negative in 28 cases. The expression of CD44 was higher in malignant tumors and in cases death of tumor, but CD44 was not related with grade and relapse. Astrocytomas in this series showed FN expression at vascular basement membrane and perivascular compartment in 57 % of cases. FN did not show any relation with any of these parameters. Further studies on different types of CD44, FN or other membrane glycoproteins and extracellular matrix proteins may bring new aspects on tumor biogenesis.