Q nucleoside levels of tRNAs in meningiomas and astrocytomas
- Tez No: 12864
- Danışmanlar: PROF.DR. UFUK GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Queuozin, tRNA, Salmon el la typhimurium. tRNA-guanin transg 1 ikoz i 1 az, meninjiom, astrositom
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET MEN İ NJ İ OM ve ASTROS İ TOMLARDA tRNA'LARDAK; Q NÜKLEOZİD DÜZEYLERİ AYTAÇ, Uğur Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk Gündüz 87 sayfa, Şubat 1991 Taşıyıcı RNA'lar sıklıkla sentez sonrası değişikliklere uğramaktadır. Bu değişikliklerden birisi,tRNATyr, tRNAH1s, tRNAAsn ve tRNAAs larda antikodonun birinci bölgesinde bulunan ve oldukça değişime uğramış bir guanozin benzeri olan Q nük1 eozididir. Normal memeli hücresinden izole edilen tRNA'lar tamamen Q içermelerine rağmen, tümör hücrelerinde bu nükleozidin dikkat çekecek ölçüde eksikliği görülmektedir. viSözü geçen tRNA' Tarda Q nükleozidi oluşumu, tRNA-guanin transgl ikozi laz enzimi tarafından gerçekleştirilir. Bu çalışmada, adı geçen enzim Salmonella typhimur i um' dan kısmen saf laştırılmıştır. Daha sonra bu enzim değişik beyin tümörlerinin tRNA" lar ındaki Q nükleozidi düzeyini belirlemek amacıyla kullanılmış ve sonuçlar normal beyin dokusuyla karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, tRNA' lar fenol özütlemesi (ekstraksiyon) ve daha sonra DEAE-selüloz kolon kromotograf isi yoluyla değişik beyin dokularından izole edilmiştir. Bu çalışmada kullanılan beyin örnekleri değişik cin siyet ve yaştaki 31 hastadan ameliyat sırasında alınmış ve 3 gruba ayrılmıştır. Bunlar, meninjiom, astrositom (Grade I - Grade III - IV) ve normal beyin dokularıdır. Bu çalışma sonucunda, Q nükleozid düzeyleri ve tümör tipleri arasında bir ilişkinin varlığı ve Q eksikliğinin, habis tümörlerden astrositomlarda meninjiomlara göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, Q düzeylerinin tümörlerin ilerleme derecesine de (grade) bağımlı olabileceği anlaşılmıştır. Dolayısıyla, Q düzeyi tayininin, en azından bu iki beyin tümöründe teşhis yönünden önemi olabileceği düşünülmektedir. vi i
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Q NUCLEOSIDE LEVELS of tRNAs in MENINGIOMAS and ASTROCYTOMAS AYTAÇ, Uğur Faculty of Arts and Sciences Department of Biology, M. Sc. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Gündüz 87 pages, February 1991 Transfer RNAs (tRNA) are subject to extensive post- transcript ional modifications. Queuosine (Q nucleoside), a highly modified guanosine analog, is one such modification that is found in the first position of the anticodon in tRNATyr, tRNA"