Breaking the law: Visual, sonic, and discursive transgression in extreme metal music
Kuralları yıkmak: Ekstrem metal müzikte görsel, sonik ve söylemsel transgresyon
  1. Tez No: 606153
  2. Yazar: ALİ EMİN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT KENTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrem metal, transgresyon, görsellik, ses, söylem, Extreme metal, transgression, visuality, sound, discourse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ekstrem metal kökleri heavy metal'e dayanan müzikal bir alttürdür. Bu tezde transgresyon kavramının ekstrem metal'de nasıl meydana geldiğini belirlemeyi amaçlamaktayım. Transgresyonu kavramını, en belirgin olarak ortaya çıktığı görsel, sonik ve söylemsel düzlemde incelemekteyim. Bu amaçla, görsel boyutta meydana gelen transgresif eylemleri, albüm kapakları ve sahne performanslar bağlamında, Bahtinyen kavramlar“grotesk”ve“iğrenme”ışığında analiz etmekteyim. Sonik transgresyonu ise death metal vokalleri ve drone metal tarafından kullanılan özel ses ayarlarına odaklanarak irdelemekteyim. Ekstrem metal'de meydana gelen sonik pratikler arasında bir ortaklık kurarak, death ve drone metal'in bazı müzikal unsurları baskılarken bazılarını ise nasıl güçlendirerek dinleyicilere son derece transgresif bir dinleme tecrübesi sunduğunu tartışmaktayım. Son olarak, ekstrem metal'in transgresif söylemlerini analiz etmekteyim. Bu sebeple, transgresif bir sahne söylemi yaratmak için cinsel şiddetin ve kadın düşmanı söylemlerin death metal tarafından nasıl araçsallaştırıldığına dikkat çekmek amacıyla şarkı sözlerine odaklanmaktayım. Buna ek olarak politikanın ekstrem metal'in söyleminde nasıl bir rol oynadığını ortaya koymak için onun bir alttürü olan Nasyonal sosyalist black metal'in faşist, anti-semitik ve din karşıtı söylemlerini tartışmaktayım.
Özet (Çeviri)
Extreme metal is a musical subgenre that has its origins in heavy metal. In this thesis, I aim to determine how transgression occurs in the extreme metal scene. I examine the concept of transgression in visual, sonic and discursive dimensions as fields where become most evident. For that purpose, I analyze the transgressive practices taking place in visual dimension in the contexts of cover artworks and stage performances in the light of Bakhtinian terms“grotesque”and“disgust.”I scrutinize the sonic transgression by focusing on vocals in death metal and the special sound settings employed by drone metal. I establish a common link between sonic practices in extreme metal arguing that how death metal and drone metal impoverish certain musical elements while empowering others to provide highly transgressive listening experience to the audience. Lastly, I analyze the transgressive discourses of extreme metal by focusing on the lyrics to display how sexual violence and misogynistic discourses are instrumentalized by death metal bands to create transgressive scenic discourse. In addition to that, I argue about the fascist, anti-semitic and anti-religious discourses of National Socialist black metal to demonstrate how politics play a part in extreme metal's discourse.