İrrigasyona ek olarak kullanılan lazer ve sonik sistemlerin kök kanal dezenfeksiyonuna ve patların bağlanma dayanımına etkisi
Effect of additive usage of laser and sonic activation systems to root canal disinfection and bond strength of various root canal sealers
  1. Tez No: 606843
  2. Yazar: ŞEREF NUR MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇE ÜNVERDİ ELDENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: BioRoot RCS, Enterococcus faecalis, İrrigasyon solüsyonları, MTA Fillapex, Push-out bağlanma dayanımı, BioRoot RCS, Enterococcus faecalis, Irrigation solutions, MTA Fillapex, Push-out bond strength
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı; ilk olarak NaOCl, CHX ve OCT irrigasyon solüsyonlarının ve bu solüsyonların Vibringe, EndoActivator ve Nd:YAG lazer ile aktivasyonlarının E. faecalis'le enfekte edilen kök kanallarında dezenfeksiyon etkilerinin belirlenmesidir. İkinci olarak ise kök kanal dentinine Vibringe, EndoActivator ve Nd:YAG lazer ile aktive edilerek uygulanan NaOCl ve EDTA solüsyonlarının MTA Fillapex ve BioRoot RCS kök kanal patlarının dentine adezyonuna olan etkilerinin push-out yöntemi ile değerlendirimesidir. Çalışmada dezenfeksiyon deneyleri için 182 adet ve pat bağlanım deneyleri için 65 adet olmak üzere toplam 247 adet insan daimi tek köklü ve tek kanallı alt küçük azı ve üst kesici dişler seçilerek kullanıldı. Dezenfeksiyon deneyi için steril edilen dişler, tedavi prosedürlerine göre rastgele 14 gruba (n= 13) ayrıldı: I- Nd:YAG Lazer+%2,5 Sodyum Hipoklorit(NaOCl), II-Nd:YAG Lazer+%2 Klorheksidin(CHX), III- Nd:YAG Lazer+Octenidin Hydroclorit (OCT), IV-Vibringe+%2,5 NaOCl, V-Vibringe+%2 CHX, VI- OCT+Vibringe, VII-EndoActivator (EA)+%2,5 NaOCl, VIII- EA+%2 CHX, IX- EA+OCT, X-Endodontik irrigasyon iğnesi+%2,5 NaOCl, XI-Endodontik irrigasyon iğnesi+%2 CHX, XII-Endodontik irrigasyon iğnesi+ OCT, XIII-Steril Serum Fizyolojik (Pozitif Kontrol), XIV-Steril ve enfekte olmayan grup (Negatif Kontrol). Ekimin yapıldığı petri kapları 48 saat 37˚C' de etüvde bekletildi ve bu sürenin sonunda koloni sayım tekniği ile sayılan koloniler log 10 değerlerine çevrildi ve istatistiksel analizleri yapıldı. Bağlanma deneyi için kullanılan dişler rastgele 13 dişten oluşan 5 deney gurubuna (n=12) ve iki alt gruba (n=6) ayrıldı. Grup1a-Nd:YAG Lazer+ BioRootRCS, Grup1b-Nd:YAG Lazer+MTAFillapex, Grup2a- Vibringe+BioRootRCS,Grup2b-Vibringe+MTAFillapex, Grup3a-EA+BioRootRCS, Grup3b- Vibringe+BioRootRCS, Grup4a-Endodontik İrrigasyon iğnesi+BioRootRCS, Grup4b-Endodontik İrrigasyon iğnesi+MTAFillapex, Grup 5a-Serum+BioRootRCS(Kontrol), 5b-Serum+MTAFillapex (Kontrol). Hazırlanan diş kökleri ProTaper F4 no'lu güta perka kullanılarak tek kon yöntemiyle dolduruldu. Kanal dolum işlemi tamamlanan tüm örnekler patların sertleşmesi için %100 nemli ortamda 37 ˚C' de 7 gün bekletildi. Örneklerden hazırlanan dentin disklerine push-out testi uygulandı. Elde edilen mukavemet değeri Newton (N) olarak kaydedildi ve istatistiksel analizleri yapıldı. Yapılan mikrobiyoloji çalışmasının sonucuna göre, NaOCl ve OCT'in kullanıldığı tüm gruplar E. faecalis'e etkili olmuştur. CHX'in kullanıldığı örneklerde, manuel ve Nd:YAG lazer ile birlikte kullanılması etkili dezenfeksiyon sağlarken, Vibringe ve EndoActivatorle kullanıldığında, E. faecalis'i elimine etmekde başarı gösterememiştir. Patların bağlanma dayanımının değerlendirildiği çalışmamızda BioRoot RCS patı en iyi bağlanma dayanım değerlerini göstermiştir. Smear tabakanın uzaklaştırılması BioRoot RCS ve MTAFillapex patlarının bağlanma dayanımını artırmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, firstly to evluate the disinfection effects of NaOCl, CHX and OCT irrigating solutions and activation of these solutions with Vibringe, EndoActivator and Nd: YAG lasers in E. faecalis infected root canals. Secondly to asses the effects of NaOCl and EDTA solutions on root canal dentin bond strength of MTA Fillapex and BioRoot RCS by push out method when Vibringe, EndoActivator, Nd:YAG laser irrigation activation methods used. In the study, a total of 247 permanent single-rooted and single-channeled lower and upper incisor and premolar teeth were selected, including 182 for disinfection experiments and 65 for sealer adhesion test. Sterilized teeth for the disinfection experiment were randomly divided into 14 groups (n = 13) according to the treatment procedures: I- Nd:YAG Laser+2,5% Sodium Hypochlorite (NaOCl), II- Nd:YAG Laser+2% Chlorhexidine (CHX), III- Nd:YAG Laser+Octenidine Hydrochloride (OCT), IV- Vibringe+2,5% NaOCl,V- Vibringe+2% CHX, VI-Vibringe+OCT, VII-EndoActivator (EA)+ 2,5% NaOCl, VIII-EA+% CHX, IX-EA+OCT, X-Endodontic irrigation needle(EIN)+2,5% NaOCl+, XI-EIN+% 2 CHX, XII-EIN+OCT, XIII-Sterile Serum Physiological (Positive Control), XIV-Sterile and uninfected group (Negative Control). The petri dishes in which E. faecalis were seeded, incubated at 37 °C for 48 hours and total colony-forming units (CFU) were calculated for each sample. Values were coverted to log 10 and statistical analyzes were performed. The teeth used for the adhesion experiment were divided into 5 experimental groups (n=12) and two subgroups (n=6) consisting of 13 rondomly selected teeth as follows; Group 1a-Nd:YAG Laser+BioRootRCS Group 1b-Nd:YAG Laser+MTA Fillapex, Group 2a-Vibringe+BioRootRCS, Group 2b-Vibringe+MTA Fillapex, Group 3a-EA+BioRootRCS, Group 3b-EA+MTA Fillapex, Group 4a- Endodontic irrigation needle+BioRootRCS, Group 4b-Endodontic irrigation needle+MTA Fillapex, Group 5a-Saline+BioRootRCS(Control), 5b-Saline+MTA Fillapex (Control). The prepared specimens were filled with ProTaper F4 gutta-percha with a single cone technique. After the root canals were filled with sealers all specimens were stored in a humidifier at 37 ºC for 72 hours for complete setting of sealer. Push-out test was applied to the dentin discs prepared from the samples. The strength values obtained were recorded as Newton (N) and statistical analysis was performed. One teeth from each group was used to examine smear layer removal with SEM. As a result of the microbiology study, all groups using NaOCl and OCT were effective on E. faecalis. In samples where CHX were used manually and with Nd:YAG lasers provided effective disinfection, whereas using CHX with Vibringe and EndoActivator was not successful in eliminating E. faecalis. In our study which was evaluating the bond strength of the sealers, BioRoot RCS showed the highest bond strength values. Removal of the smear layer did not increase the bond strength of BioRoot RCS and MTAFillapex sealers.