CAM KARBON VE ARAMİD ELYAF KUMAŞ İLE HİBRİT SARGILANMIŞ BETONLARIN DAYANIMI
Strenght Of Hybrid Wrapped Concrete By Glass Carbon and Aramid Fiber Cloth
- Tez No: 606973
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN ADIBELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: FRP, GFRP, AFRP, CFRP, Sargı, Beton, Hibrit, Eksenel Basınç Dayanımı, FRP, GFRP, AFRP, CFRP, Concrete Layer, Concrete, Hybrid, Axial Compressive Strength
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tezde C25 beton sınıfına ait 150x300 mm ölçülerinde üretilen 36 adet beton silindir numunenin 3 tanesi referans beton numunesi olmak üzere ayrılmıştır. Kalan 33 beton silindir numunenin Cam, Karbon ve Aramid elyaf kumaş ile farklı şekilde sargılanmasıyla elde edilen hibrit sargılı betonların eksenel basınç altındaki davranışı incelenmiştir. Çalışmada sabit olarak beton sınıfı C25 alınırken değişken olarak farklı sargı kalınlıkları ( tek kat, iki kat, üç kat, dört kat ve beş kat ) ve kumaş çeşitleri ( CFRP, GFRP ve AFRP ) alınmıştır. FRP ile hibrit sargılı betonların mekanik davranışını belirlemek için Yozgat Bozok Üniversitesi Yapı ve Malzeme Laboratuvarında deneysel bir çalışma yürütülmüş ve deneyler sonucunda eksenel basınç altında hibrit sargılı beton numunelere ait gerilme – şekil değiştirme ilişkisi tablo ve grafikler yardımıyla sunulmuştur. Bunlara göre hibrit sargının betonun dayanımı önemli ölçüde arttırdığı görülmüştür. Bu artımın miktarı kullanılan hibrit sargının çeşidine ve tabaka kalınlığına göre değişiklik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, 3 of the 36 concrete cylinder samples produced in 150x300 mm dimensions belonging to C25 concrete class are separated as reference concrete sample. The behavior of hybrid winding concretes obtained by different winding of remaining 33 concrete cylinder samples with Glass, Carbon and Aramid fiber fabric under axial pressure was investigated. In the study, while concrete class C25 was taken as constant, different winding thicknesses (single layer, two layer, three layer, four layer and five layer) and fabric types (CFRP, GFRP and AFRP) were taken as variables. An experimental study was carried out in Yozgat Bozok University Construction and Materials Laboratory in order to determine the mechanical behavior of hybrid winded concrete by FRP. According to these, it was found that the hybrid winding significantly increased the strength of the concrete. The amount of this increase varies according to the type and layer thickness of the hybrid winding used.