Farklı metal çözeltileri ile hazırlanan yetiştirme ortamlarının Pleurotus ostreatus ve Pleurotus citrinopileatus mantarlarında verim ve kimyasal bileşenler üzerine etkileri
Effects of growing media prepared with different metal solutions on yield and chemical components of Pleurotus ostreatus and Pleurotus citrinopileatus
  1. Tez No: 607044
  2. Yazar: METİN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pleurotus ostreatus, Pleurotus citrinopileatus, Metal içerikleri, Antioksidan kapasite, Yetiştirme ortamı, Mantar verimi, Pleurotus ostreatus, Pleurotus citrinopileatus, Metal contents, Antioxidant capacity, substrate, Mushroom yield
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada; Beyaz Kayın Mantarı (Pleurotus ostreatus) ve Sarı Kayın (Pleurotus citrinopileatus) mantarlarının metal çözeltiler ile hazırlanan yetiştirme ortamlarının mantarlar üzerinde verim ve kimyasal özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Yetiştirme ortamı olarak pamuk kullanılmıştır. Her yetiştirme ortamı için 200 g pamuk ve 500 mL metal iyonu çözeltisi kullanılmıştır. 2 adet saf su (UP) yetiştirme ortamı olmak üzere toplamda 12 adet yetiştirme ortamı hazırlanmıştır. En fazla verim ve gelişme NaCl+ Pc yetiştirme ortamından elde edilmiştir. En az verim ise UP + Pc ortamından elde edilmiştir. CuCl2 + Pc ve CuCl2 + Po yetiştirme ortamlarından yeşil küf oluşumu gözlenmiştir ve hiç verim alınamamıştır. Yetiştirme ortamlarından hasat edilen mantarlarda kimyasal analizler yapılmıştır. Kayın mantarlarında yapılan kimyasal analizler sonucunda antioksidan sıralaması P. ostreatus için FeCl2 > CaCl2 > UP > NaCl > KCl, P. citrinopileatus içinse FeCl2 > CaCl2 > NaCl > UP > KCL şeklinde bulunmuştur. Hazırlanan çözeltilerin içerisindeki metal elementlerin mantarlara aktarımı FeCl2 + Pc, FeCl2 + Po, KCl + Pc, KCl + Po ve CaCl2 + Po yetiştirme ortamlarında gerçekleşmiştir. Sadece CaCl2 +Pc ortamında metal çözeltisinde element aktarımı mantara gerçekleşmemiştir. UP + Po ve UP + Pc deneme ortamları olduğundan (normal metal elementi değerlerine sahip olduğundan) diğer ortamların metal yoğunlukları bu ortamlarda yetiştirilen mantarların analizlerine göre yapılmıştır. Çalışmanın diğer bir sonucu olarak hazırlanan çözeltilerin mantarlar içerisinde doğal olarak bulunan besin elementlerinin oranlarını artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract: In this study; The effects of White Beech Mushroom (Pleurotus ostreatus) and Yellow Beech (Pleurotus citrinopileatus) fungi on the yield and chemical properties of the growing environments prepared with metal solutions were investigated. Cotton was used as growing environments. 200 g of cotton and 500 mL of metal ion solution were used for each growing environments. A total of 12 growing environments were prepared, including 2 pure water (UP) growing environments. The highest yield and growth were obtained from NaCl + Pc growing environments. The least efficiency was obtained from UP + Pc environments. Green mold growth was observed from CuCl2 + Pc and CuCl2 + Po growing environments and no yield was obtained. Chemical analyzes were carried out on mushrooms harvested from growing environments. As a result of chemical analysis in beech mushrooms, antioxidant rankings were found as FeCl2> CaCl2> UP> NaCl> KCl for P. ostreatus, P. citrinopileatus FeCl2> CaCl2> NaCl> UP> KCL. FeCl2 + Pc, FeCl2 + Po, KCl + Pc, KCl + Po and CaCl2 + Po were transferred to the fungi. Only the CaCl2 + Pc environments did not transfer metal solution to the fungus. Since UP + Po and UP + Pc have normal metal element values since they are experimental environments, metal concentrations of other media were made according to the analysis of fungi grown in these environments. As another aim of the thesis it is seen that the prepared solutions increase the proportion of nutrients in the mushrooms.