Türkiye Futbol Federasyonuna bağlı hakemlerde çift kariyerlilik sorunu ve kariyere etkisi
Turkish Football Federation to double career on offline references the problem and the effect on career
- Tez No: 607059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Football, Career, Referees, FIFA, IFAB, Career Issues, Performance and Management, Career Management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, Dünyada ve Türkiye'de futbol hakemliğinin başlangıcı ve tarihi ile başlanarak şu anki hakemliğin hangi seviyede olduğu eksiklerinin tespiti incelenmiştir. Futbol oyun kurallarının dünyada kabul gördüğünden ötürü, Türkiye'deki futbol hakemliği, dünya futbol hakemliğindeki ivmeyi ve performansı yakalamaya çalışmaktadır. Sürekli değişen oyun kuralları ile birlikte hakem hatalarının artması, futbolun en önemli unsurunu oluşturan hakemlere gerekli değeri ve zamanın verilmediği sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Bu durumdan hareketle, 1990 yılından itibaren FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) ve IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) bu konu için çalışarak çeşitli adımlar atmışlardır.“Hakemliğin Profesyonelleşmesi”,“Uzmanlaşmış Yardımcı Hakemlik”,“Hakem Eğitiminin Önemi”ve“Dördüncü Hakem”in resmi olarak kurallara girmesi bunun bir göstergesidir. Bir futbol müsabakasının güzel, heyecan verici, sevgi ve saygı ilkeleri içersinde, bol gollü geçmesinde, bitmesinde veya sıkıntılı, olaylı, kavgalı bir hava içersinde geçmesinde hakemin rolü son derece büyük ve önemlidir. Hakemlik; bilgi, tecrübe, eğitim, yeterlilik, kişilik, kondisyon ve konsantrasyon seviyesinin de yüksek olmasını gerektirir. Araştırmamızda, çift kariyerli aile mensubu hakemlerin, yapmakta oldukları iş ve aile odaklı çatışmaların kaynağına inilerek bir sorun tespiti yapılmaya çalışılmıştır, yaşanmakta olan sorunların aile içerisindeki tüm bireyleri ilgilendiren yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği yaklaşımından hareket edilerek çözüm ve yapılması gerekenleri geliştirilmeye odaklanılmıştır. Hakeme, her açıdan objektif ve duyarlı bir çalışma yaşamının oluşabilmesi, hem onun bireysel olarak daha üretken olabilmesinin ilk adımı, hem de toplumdaki diğer bireylerle sağlıklı ilişkiler geliştirebilmesinin bir teminatıdır.
Özet (Çeviri)
In this country, starting with the beginning and the history of football referee in the world and Turkey is now the missing detected of the country in which the arbitration. Football game rules while accepting the world, football referee in Turkey, acceleration in world football referee and the goal is trying to capture. In creasing referee errors with the rules of developing game rules, some of the most important features of football reveals the result of not giving the referee the necessary value and time. Starting from 1990, FIFA (International Federation of Football Associations) and IFAB (International Football Association Board) have been working on this is sue in various places since 1990. Professionalization of arbitration Specialized Assistant Referees“,”The Importance of Referee Education and "Fourth Judge formally take the rules. The role of the referee in a nice, exciting, love and respect principles of a football competition, in passing through plenty of games, in the endor in a troubled, eventful, controversia lair is extremely important and important. Arbitration; The level of knowledge, experience, training, competence, personality, fitness and concentration is high. Our research, time is spent to determine a problem by going down to the source in the conflicts of the double-career family referee working in the future and in the conflicts of the family neighbors; The life style that concerns all individuals in volved in the family, problems being experienced, negativelyim pressive, impressive, impressive, modern, and more. It is the first step in the referee's objective and sensitive working life that he can be both productive as well as a healthy relationship with on the rindividuals in the community.