Binalarda enerji yönetimi ve iklimlendirme: örnek çalışma musul üniversitesi sanat fakültesi
Energy management and air-conditioning in buildings:case study at college of art - mosul university
- Tez No: 607357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KEMAL ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, Energy, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Musul üniversitesi, sanat fakültesi, ACMV sistemi, fiziksel parametreler, hava hızı, nem ve sıcaklık kalitesi. 2019, 70 Sayfa, Mosul university, college of art, ACMV system, physical parameters, air velocity, humidity & temperature quality. 2019, 70 Pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİNALARDA ENERJİ YÖNETİMİ VE İKLİMLEDİRME: ÖRNEK ÇALIŞMA MUSUL ÜNİVERSİTESİ SANAT FAKÜLTESİ BASHAR MAHMOOD ALI Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Ali Kemal ÇAKIR Enerji kullanımı ve daha iyi iç ortam kalitesi için artan talepler, binalarda enerji verimliliği, elektrik tüketimi ve koruma konusunda modern çözümler arayışını motive etmektedir. Elektrik enerjisinin en büyük tüketicisi olan yapı sektörü, enerji tüketimini azaltmak konusunda büyük bir potansiyel katkıyı temsil etmektedir. Bu amaçla, bina enerji yönetim sistemi (BEYS) en son enerji tüketim kontrolü fikri olarak kabul edilir. Irak'taki Musul Üniversitesi Sanat Fakültesinde bir vaka çalışmasına odaklanan bu araştırmada, mevcut iç mekân konfor parametrelerini ölçmek ve değerlendirmek için bir girişimde bulunulmuştur. Bu araştırmada kullanılan bina çalışmaları, stratejinin nasıl taklit edilebileceğini göstermiştir. Elde edilen fiziksel parametre koşulları daha sonra mevcut ASHRAE Standard-55 ile karşılaştırılmıştır. Bilgi ve veri toplamaya dayanarak, bina için aydınlatma ve enerji tüketimi toplamları tahmin edilmiştir. Çalışmada ayrıca, binadaki her bölüm için Bina Enerji Endeksi de belirlenmektedir. Bu stratejiler, tesis yöneticilerinin bina sakinlerini enerji azaltımlarını sağlamak için birlikte yapılacak çalışmalara dâhil olmaları hususunda pratik sonuçlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis ENERGY MANAGEMENT AND AIR-CONDITIONING IN BUILDINGS: CASE STUDY AT COLLEGE OF ART - MOSUL UNIVERSITY Bashar Mahmood ALI Kastamonu University Graduate School Of Natural And Applied Sciences Department of Engineering Management Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali Kemal ÇAKIR The growing demands for energy usage and better indoor environment quality have motivated in searching for the modern solutions on energy efficiency, electricity consumption and conservation in buildings. The building sector being the largest consumer of electric energy represents a major potential contributor for reducing energy consumption. For such purpose, building energy management system (BEMS) is considered as the latest idea of energy. In this study an attempt is made to measure and evaluate the existing indoor comfort parameters, which is focusing on the College of Art, Mosul University, Iraq. The building case studies used in this study demonstrated how the strategy can be emulated. The physical parameter conditions are then compared with the current ASHRAE Standard-55. Based on the information and data collection, the total of the building lighting and energy consumption is then being estimated. In addition, the Building Energy Index is also being determined for each section in the building. These strategies provide practical implications for facility managers to engage the building occupants in working together to achieve energy reductions.