Bım (buıldıng ınformatıon modellıng) ve sürdürülebilirlik ilişkisi, örnek bir model üzerinde inceleme
The relationship between bim (building information modeling) and sustainability: An analysis through a sample model
  1. Tez No: 1005774
  2. Yazar: NİLAY YANMIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA CEYDA GÜNEY YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Mimarlık, Interior Design and Decoration, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik mimari, Sürdürülebilir mimari, Çevresel sürdürülebilirlik, Ecological architecture, Sustainable architecture, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Tarihsel süreçte kaynakların kullanımı kullanımında değişimler meydana gelmiş ve teknolojik gelişmeler doğayla olan etkileşimi gelişimine etki etmiştir. Özellikle mimari ve iç mimari alanda sürdürülebilirliğin önemi artmış ve doğal kaynakların sınırlı ve tükenebilir olması, çevresel sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla yeni ve etkili yöntemlerin geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Bu doğrultuda, yapı bilgi modelleme (BIM) teknolojisi, sürdürülebilir tasarımların hayata geçirilmesinde büyük bir dönüşüm sağlayan bir yöntem haline gelmiştir. Yapı bilgi ve modelleme sistemi yazılımlarından biri olan Revit, tasarım ve analiz işlemlerini tek bir programda birleştirerek daha verimli ve çevre dostu projeler geliştirilmesine olanak tanımaktadır. Bu tez çalışması, Revit'in sürdürülebilir tasarım sürecindeki rolünü değerlendirmeyi, mevcut yapıların BIM modellerinden elde edilen veriler ışığında sürdürülebilir performanslarını değerlendirmeyi ve analiz etmeyi sağlamaktadır. Böylelikle, mimarlık ve iç mimarlık alanlarında enerji verimliliğini artıran, doğal kaynakları koruyan ve ekosisteme asgari zarar veren sürdürülebilir tasarımların önemi bir kez daha vurgulanacaktır. Bu tez çalışması, BIM yazılımlarının sürdürülebilir tasarımlar üzerindeki etkisini inceleyerek yapı sektöründe sürdürülebilirliğe yönelik daha etkili uygulamaların nasıl geliştirilebileceğine dair bir yol haritası sunmayı hedeflemektedir. BIM'in sağladığı üç boyutlu modelleme, malzeme bilgisi entegrasyonu ve analiz özellikleri sayesinde projelerin çevresel etkisi daha erken aşamalarda belirlenebilir. Bu bağlamda Revit'in sunduğu enerji verimliliği, doğal ve yapay aydınlatma, iklimlendirme gibi sürdürülebilirlik analizlerinin, mimari tasarım sürecine dahil edilmesi, yapıların ekolojik ayak izini azaltmaya yönelik büyük bir potansiyel taşımaktadır. Bu tezde, mevcut binalardan elde edilen BIM modelleri üzerinde sürdürülebilirlik analizleri yapılarak binaların enerji tüketimi, su tasarrufu, malzeme verimliliği gibi sürdürülebilirlik kriterlerine uygunluğu değerlendirilecektir. Bu analizler, Yapı Bilgi Modelleme Sistemi'nin sağladığı veri tabanlı bilgi yönetimi sayesinde gerçekleştiriliyor ve hem bina ölçeğinde hem de çevresel etkiler açısından kapsamlı bir değerlendirme sunmaktadır. Bu çalışmanın bulguları, gelecekteki projelerde daha çevreci ve verimli tasarımlar geliştirilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. BIM ve Revit'in sunduğu verimlilik, zaman yönetimi ve hata payını azaltma gibi avantajlar, sürdürülebilirlik kriterlerinin mimari tasarımlarda etkili bir şekilde nasıl uygulanabileceğini göstermektedir. Örnek bir Revit proje çizimi ve analizleri ile bu süreçlerin somut etkileri gösterilecektir. Sonuç olarak, bu çalışma, mimarlık ve inşaat alanında teknolojinin sunduğu olanaklardan yararlanarak daha sürdürülebilir bir dünya yaratma hedefine ulaşmak için Yapı Bilgi Modelleme sistemi tabanlı projelendirme ve analiz süreçlerinin önemi yer alacaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, changes have occurred in the use of resources, and technological developments have influenced the evolution of interaction with nature. Especially in the fields of architecture and interior design, the importance of sustainability has increased. The limited and exhaustible nature of natural resources has made it imperative to develop new and effective methods to ensure environmental sustainability. In this context, Building Information Modeling (BIM) technology has become a method that provides a significant transformation in implementing sustainable designs. Revit, one of the software in the BIM system, enables the development of more efficient and environmentally friendly projects by combining design and analysis processes in a single program. This thesis aims to evaluate the role of Revit in the sustainable design process and to assess and analyze the sustainable performance of existing structures in light of data obtained from their BIM models. Thus, the importance of sustainable designs that enhance energy efficiency in architecture and interior design, conserve natural resources, and cause minimal harm to the ecosystem will be emphasized once again. This thesis seeks to present a roadmap on how more effective sustainability practices can be developed in the construction sector by examining the impact of BIM software on sustainable designs. Thanks to the three-dimensional modeling, material information integration, and analysis features provided by BIM, the environmental impact of projects can be determined at earlier stages. In this context, incorporating sustainability analyses offered by Revit such as energy efficiency, natural and artificial lighting, and climate control into the architectural design process holds great potential for reducing the ecological footprint of buildings. In this thesis, sustainability analyses will be conducted on BIM models obtained from existing buildings to evaluate their compliance with sustainability criteria such as energy consumption, water savings, and material efficiency. These analyses are carried out thanks to the database-driven information management provided by the Building Information Modeling system and offer a comprehensive evaluation both at the building scale and in terms of environmental impacts. The findings of this study aim to contribute to the development of more environmentally friendly and efficient designs in future projects. The advantages offered by BIM and Revit such as efficiency, time management, and reducing the margin of error demonstrate how sustainability criteria can be effectively applied in architectural designs. The concrete effects of these processes will be demonstrated with an example of a Revit project drawing and its analyses. In conclusion, this study will highlight the importance of BIM-based design and analysis processes to achieve the goal of creating a more sustainable world by leveraging the opportunities offered by technology in the fields of architecture and construction.