2016-2019 yılları arasında kliniğimizde IUI tedavisi uygulanan luteal faz desteği alan ve almayan hastalarda klinik gebelik sonuçlarının karşılaştırılması
The comparison of clinical pregnancy results in patients with and without luteal phase support in IUI treatment in our clinic between 2016-2019
  1. Tez No: 607647
  2. Yazar: BERNA GENCEL
  3. Danışmanlar: PROF. HÜSEYİN GÖRKEMLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: intrauterin inseminasyon, vajinal progesteron, luteal faz, gebelik
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, IUI tedavisi uygulanan hastalarda luteal faz desteği için progesteron kullanan hastalar ile kullanmayan hastalar karşılaştırılarak iki hasta grubu arasında klinik gebelik oranlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif planlanan çalışmada hasta dosyaları taranarak klasik step up protokol ile ovülasyon indüksiyonu uygulanan ve IUI tedavisine alınan toplam 102 hasta taranmıştır. IUI sonrası aynı gün progesteron(Crinone jel %8®) başlanan hasta grubu(n=56) ile progesteron başlanmayan hasta grupları(n=46) arasında gebelik sonuçları karşılaştırılmıştır. IUI işleminden 12 gün sonra hastalarda β-hCG ve progesteron kan düzeyine bakılmıştır. β-hCG negatifse tedavi kesilmiş pozitif ise progesteron desteğine gebeliğin 10. haftasına kadar devam edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda progesteron başlanan ile progesteron başlanmayan iki hasta grubu arasında klinik gebelik oranları arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Her iki grubun yaş ve bazal FSH değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda klasik step up protokol ile IUI tedavisine alınan infertil hastalarda luteal faz desteği amacıyla kullanılan vaginal progesteron formunun klinik gebelik sonuçlarını değiştirmediğini gözlemledik. Canlı doğum sayısı IUI'da başarı ölçütü olarak kabul edilirse bunu değerlendirmek için hastaların uzun dönem gebelik takip sonuçlarına ihtiyaç vardır. Daha objectif bir değerlendirme için daha geniş örneklemi olan homojen demografik özellikleri olan, canlı doğum oranlarını karşılaştıran prospektif çalışmlara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the clinical pregnancy rates between two groups of patients using progesterone for luteal phase support in patients receiving IUI therapy and comparing patients not using progesterone. Material and method: In this retrospective study, 102 patients were screened for IUI and ovulation induction was performed by classical step up protocol. Pregnancy results were compared between the patient group (n = 56) who started progesterone (Crinone 8% ®) on the same day after IUI and the patient group who did not start progesterone (n = 46). β-hCG and progesterone blood levels were measured 12 days after IUI. If β-hCG was negative, treatment was discontinued and progesterone supplementation continued until the 10th week of pregnancy. Results: In our study, no significant difference was found between the clinical pregnancy rates between the two groups of patients with progesterone onset and progesterone onset. There was no significant difference between age and basal FSH values of both groups. Result: Luteal phase support is important in patients undergoing IUI with GND. In our study, we observed that vaginal progesterone form used for luteal support did not change clinical pregnancy outcomes in infertile patients treated with IUI. Although the number of patients is limited, our study is important as it provides the basis for further studies. However, large-scale randomized controlled prospective studies are needed to confirm this result. Key Word: intrauterine insemination, vaginal progesterone, luteal phase, pregnancy